Aansprakelijkheid van een bv

Er zijn twee redenen om een bv op te richten. Eén is het fiscale voordeel. Reden twee zijn de regels omtrent de aansprakelijkheid bij een bv. Dit kan bijvoorbeeld naar voren komen in een faillissement of een andere bedrijfsaansprakelijkheid. Dan is namelijk de bv of nv aansprakelijk en niet de privépersoon.

Ookal heb je een bv dan kun je als eigenaar van een bv soms toch aansprakelijk voor de gemaakte schulden zijn, hoe dit precies zit en hoe je dit kunt vermijden lees je in deze blog over aansprakelijkheid bij een bv.

Wanneer ben je wel persoonlijk aansprakelijk voor schulden van je bv?

Als eigenaar van een bv ben je voor het grootste gedeelte ingedekt voor eventuele schulden gemaakt met de bv. De bv is namelijk aansprakelijk, niet jij. Dit betekent dat als er schulden moeten worden betaald na een faillissement dat dit enkel met kapitaal uit de onderneming gebeurd. Dit is vrijwel altijd het geval, toch kan er een uitzondering op de regel worden gemaakt waardoor je als bv eigenaar wel persoonlijk aansprakelijk bent. Dit gebeurt op het moment dat er sprake is van onbehoorlijk bestuur.

Sprake van onbehoorlijk bestuur?

Op het moment dat kan worden vastgesteld dat er door onbehoorlijk bestuur schuld is gemaakt kan het zijn dat de eigenaar van de bv persoonlijk aansprakelijk wordt gesteld.

Onbehoorlijk bestuur kan worden vastgesteld wanneer kan worden vastgesteld dat een bestuurder van een vergelijkbare onderneming in jouw situatie anders zou hebben gehandeld om zo de schulden te voorkomen.

Als voorbeeld: Je hebt al veel schulden en kan deze niet betalen. Maar van de winst die je met jouw onderneming behaalt geef je een gigantisch feest bij je onderneming, iets wat erg veel geld kan kosten. Hierdoor betaal je je schuldeisers niet af waardoor zij kunnen fluiten naar hun geld op het moment dat er geen onbehoorlijk bestuur wordt vastgesteld.

Nu zullen andere eigenaren van een bv dit waarschijnlijk niet doen, zij zullen met hun gemaakte winst de schulden proberen af te betalen. Er is dan dus sprake van onbehoorlijk bestuur, omdat iemand anders niet zo zou hebben gehandeld ten goede van de onderneming.

Onbehoorlijk bestuur hoeft niet zo extreem te zijn als het eerder gegeven voorbeeld. Onbehoorlijk bestuur kan ook het niet op orde hebben van de administratie of het niet deponeren van een jaarrekening bij de KvK. Of het aangaan van contracten die niet voldaan kunnen worden, denk aan de huur van een veel te duur pand of een contract met een leverancier. Dan kun je dus aansprakelijk worden gesteld bij schulden van de bv.

Het vaststellen van onbehoorlijk bestuur gebeurt nadat de schuldeisers dit hebben aangegeven richting de rechter. De kosten hiervan moet de schuldeiser dragen maar kan vaak (gedeeltelijk) worden betaald door de schuldenaar op het moment dat er ook daadwerkelijk onbehoorlijk bestuur wordt toegekend.

Nadat er onbehoorlijk bestuur is vastgesteld kan in de meeste gevallen de schuld worden verhaald van het privévermogen van de schuldenaar, hij of zij is dan dus hoofdelijk aansprakelijk voor de schulden van de bv.

Er kan dan bijvoorbeeld aanspraak worden gemaakt op het huis of de auto’s van de schuldenaar.

Wat houdt aansprakelijkheid bij een bv in?

De term aansprakelijk is veel gebruikt wanneer men praat over schulden. Maar wat houdt dit precies in? In het geval van 1 eigenaar van de bv geldt dat de eigenaar aansprakelijk is voor de gehele schuld.

Zijn er meerdere eigenaren dan kan de schuld worden verdeeld over de eigenaren of kan één eigenaar aansprakelijk worden gesteld. Ze komen dus de schuld verhalen bij degene die aansprakelijk is.

Je kunt je ook verzekeren tegen aansprakelijkheid bij een bv middels een bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering. Op het moment dat je aansprakelijk wordt gesteld betaalt deze de schulden. Wel zitten hier natuurlijk voorwaarden aan verbonden, deze verschillen per verzekering. Vergelijk verzekeringen via deze handige website.

Holdingstructuur

Stel je hebt jarenlang succesvol gedraaid met je onderneming, maar komt nu door bijvoorbeeld de coronacrisis in moeilijkheden terecht. Dan is het ongelofelijk zonde als je al het kapitaal wat je over de jaren heb opgebouwd kwijtraakt door deze kortstondige zware tijd. Doormiddel van een holdingstructuur kan de winst die wordt gemaakt in je ‘werkmaatschappij’ worden verplaatst naar je holding waarin het veilig is voor eerder genoemde moeilijkheden. Lees hierover meer in onze blog over holdings.

Conclusie

Je zorgen maken om de aansprakelijkheid bij een bv is in de meeste gevallen overbodig. Als jij als DGA je taak op een normale manier uitvoert word je in de meeste gevallen niet aansprakelijk gesteld. Dit gebeurt slechts op het moment dat er echt sprake is van onbehoorlijk gedrag. Ga je op een ‘normale’ manier failliet ben je niet persoonlijk aansprakelijk.

Heb je vragen over dit artikel? Neem dan contact met ons op! SFAA is here to help.  Plan een gratis adviesgesprek in waarin we samen met jou een strijdplan opstellen om te groeien. Mail naar info@sfaa.nl of bel +31 20-2610723.