kleine geschenkenregeling

De kleine geschenkenregeling is een veelbesproken onderwerp binnen het bedrijfsleven. Het kan namelijk erg aantrekkelijk zijn om medewerkers af en toe een klein cadeautje te geven, zonder dat dit ten koste gaat van het belastbaar loon. Het is echter wel belangrijk om goed op de hoogte te zijn van de voorwaarden die aan deze regeling verbonden zijn. Zo mag het cadeau bijvoorbeeld niet in de vorm van geld worden gegeven volgens de kleine geschenkenregeling.

Waardebon als geschenk: wel of niet belastingvrij?

Maar hoe zit het dan met waardebonnen? Wordt dit gezien als een gift in geld? Jammer genoeg wel. Een waardebon wordt gezien als geld doordat er een vast bedrag op staat wat kan worden ingewisseld voor een product of dienst. Het is dus belangrijk om hier rekening mee te houden wanneer je overweegt om waardebonnen als geschenk te geven.

En hoe zit het dan met vouchers? Worden deze ook gezien als waardebonnen? Helaas wel, zo blijkt uit recente ontwikkelingen. Een voucher kan worden gezien als een waardebon omdat het recht geeft op een bepaalde prestatie, zoals een toegangskaartje voor een concert. Het behoudt weliswaar zijn waarde, maar heeft vaak een kortere geldigheidsduur dan een waardebon. Ondanks dat er geen bedrag in geld op een voucher staat wordt het wel gezien als een waardebon en valt het dus niet onder de kleine geschenkenregeling.

Het is mogelijk om met de belastingdienst in overleg te treden over de vraag of een voucher al dan niet als waardebon moet worden beschouwd. Het is echter aan te raden om dit schriftelijk te doen, zodat je achteraf altijd kunt aantonen wat er besproken is. Of dit in overleg treden voor resultaten zal zorgen is echter niet bekend.

Voorwaarden kleine geschenkenregeling

Voor werkgevers is het belangrijk om zich bewust te zijn van de voorwaarden waaraan een klein geschenk moet voldoen om belastingvrij te kunnen worden gegeven. Het cadeau moet bijvoorbeeld een persoonlijke attentie zijn die wordt gegeven op een moment dat andere personen ook een geschenk zouden geven (bruiloft, kraam cadeau, enz). Daarnaast mag het cadeau niet in de vorm van geld of een waardebon worden gegeven en moet de factuurwaarde (inclusief btw) van het cadeau maximaal €25 bedragen.

kleine geschenkenregeling

Voorbeelden van geschenken die wel/niet onder de kleine geschenkenregeling vallen

Als je als werkgever twijfelt of een geschenk als klein geschenk kan worden aangemerkt, neem dan contact op met SFAA. Wij helpen je graag verder en vertellen je wat jij aan jouw werknemers kunt schenken in de kleine geschenkenregeling!

Een voorbeeld van een klein geschenk dat aan alle voorwaarden voldoet, is het bezorgen van een bos bloemen (van maximaal €25 incl. btw) bij een werknemer die 12,5 jaar in dienst is, of het geven van babykleertjes ter waarde van €25 incl. btw bij een kraambezoek. Deze cadeaus zijn namelijk niet duurder dan €25 en de momenten vallen onder de momenten waarin ook andere een persoonlijke attentie zouden geven.

Een cadeaubon ter waarde van €25 bij een huwelijk voldoet helaas niet aan alle voorwaarden, omdat het in de vorm van een waardebon wordt gegeven. Ook vouchers (denk aan een voucher voor een dagje naar de spa) vallen onder de categorie waardebon.

Wil je je werknemers allemaal een chocolade letter geven met sinterklaas? Dan valt dit ook niet onder de kleine geschenkenregeling. Ook al kost de chocoladeletter niet meer dan 25 euro. Dit doordat het moment niet vraagt om een persoonlijk geschenk, en je iedereen een chocolade letter wilt geven.

Bij twijfel contact opnemen met SFAA

In conclusie, het is belangrijk om als werkgever op de hoogte te zijn van de voorwaarden van de kleine geschenkenregeling om belastingvrij geschenken te kunnen geven. Waardebonnen mogen in elk geval nooit. Vouchers worden helaas gezien als waardebonnen en vallen dus ook niet onder de kleine geschenkenregeling. Twijfel je over een geschenk? Of wil je graag iets geven aan je werknemers maar weet je niet precies wat binnen de kleine geschenkenregeling valt? Neem dan contact met ons op! We geven je graag advies over wat er precies mogelijk is. Direct iemand spreken, bel dan naar +31 20 26 10 723.