bedrijfspand financieren

Wanneer je een onderneming start, of wanneer je met je huidige onderneming aan het groeien bent heb je (in de meeste gevallen) een bedrijfsruimte nodig. Of dit nu een kantoor op het koningsplein is of een bedrijfsunit op een industrieterrein, om een van beide te kopen heb je een bedrijfsfinanciering nodig. Natuurlijk kan je een pand ook uit je eigen vermogen financieren, maar dat komt bijna nooit voor, vandaar deze blog over een bedrijfspand financieren.

Hoe kan je een bedrijfspand financieren?

Om een bedrijfspand te kunnen financieren is het allereerst belangrijk om al je financiële zaken goed op orde te hebben. Alleen met een goed overzicht weet je precies hoe jij er financieel gezien voorstaat met je onderneming, en wat je ruimte voor het financieren van een bedrijfspand is.

Huur jij bijvoorbeeld op het moment een pand, dan komt die huur na de aankoop van een bedrijfspand te vervallen, wat ervoor zorgt dat je bestedingsruimte voor de aanschaf van een bedrijfspand groter is.

Het verkrijgen van vreemd vermogen om je bedrijfspand te financieren doe je meestal via een bank. Je sluit hier dan een bedrijfshypotheek af om te investeren in je bedrijfspand. Een bedrijfshypotheek verschilt niet veel van een normale hypotheek, er geldt meestal een looptijd van 25 jaar, en het is verplicht om eigen geld mee te brengen. Gemiddeld moet je 10% tot 30% van de marktwaarde van het desbetreffende pand zelf inleggen.

Wil je een pand van €400.000 kopen moet je gemiddeld tussen de €40.000 en €120.000 aan eigen geld inleggen. Dit maakt het aanschaffen van een bedrijfspand vaak niet weggelegd voor net gestarte bedrijven.

Op het moment dat je een bedrijfshypotheek wilt voor om een bedrijfspand te financieren doe je dit bij een bank. Er zijn net als een particuliere hypotheek verschillende soorten, zo kun je lineair aflossen of kun je kiezen voor een annuïteiten hypotheek. Bekijk wat voor jouw situatie de meest handige optie is. Heb je hulp nodig bij het inzicht krijgen in je financiën neem contact met ons op! Met een administratie bij SFAA heb je altijd real-time inzicht in je financiën.

Belastingen bij het financieren van een bedrijfspand

Een bedrijfspand financieren, welke belastingen komen hier bij kijken? Het is belangrijk om van te voren goed te kijken wat van toepassing is in het geval van het bedrijfspand wat je op het oog hebt. Dit zijn de 4 belangrijkste belastingen wanneer je een bedrijfspand aanschaft.

1.     Bedrijfspand financieren met of zonder BTW?

Over een nieuw bedrijfspand (tot en met 2 jaar) moet je btw betalen. Er wordt vanaf het moment dat het pand in gebruik is genomen gerekend. Is dit langer dan 2 jaar geleden dan is de aankoop btw vrij. Wil je weten of dit het geval is op het bedrijfspand wat je voor ogen hebt, maar kom je hier zelf niet uit? Neem contact met ons op!

2.     Investeringsaftrek

De aanschaf van een bedrijfspand is natuurlijk een investering in jouw onderneming, en met grote investeringen kom je in aanmerking voor de investeringsaftrek. Je hebt recht op investeringsaftrek voor het gedeelte wat jouw onderneming zelf inlegt in de investering. Lees meer over welke soorten investeringsaftrek er zijn en hoe je hier aanspraak op kunt maken in deze blog.

3.     Overdrachtsbelasting

Als je een bedrijfspand koopt moet je 8% overdrachtsbelasting betalen. Dit is niet aftrekbaar als kosten in je onderneming. Wel kun je de overdrachtswaarde bij de waarde van je bedrijfspand toevoegen zodat je deze kan mee afschrijven.

4.     Wonen en werken in hetzelfde pand

Wonen en werken in hetzelfde pand, dan wordt het pand ook wel een combinatiepand genoemd. Op het moment dat het pand niet kadastraal is gesplitst wordt het gezien als één pand. Hierin moet dan worden bepaald of het gaat om een bedrijfspand of een woonhuis, welke elk zijn voor en nadelen heeft. In de meeste gevallen is het voordeliger om een splitsing tussen de twee panden te hebben.

Samenvatting bedrijfspand financieren

Wanneer je een bedrijfspand wilt aanschaffen met je onderneming doe je dit in de meeste gevallen voor een gedeelte met vreemd vermogen. Je hebt kunnen lezen hoe dit in zijn werking gaat. Verder maak je met het gedeelte aan eigen vermogen wat je hebt geïnvesteerd aanspraak op de investeringsaftrek. Daarnaast zijn er nog een aantal belastingtechnische factoren waarmee je rekening moet houden op het moment dat je een pand aanschaft.

Heb je vragen over dit onderwerp, of misschien een ander onderwerp? Neem contact met ons op of meld je aan voor een gratis sparsessie!