Afstandsverkoop bij wereldbol

In de vorige drie delen van deze serie hebben wij gesproken over drempelbedragen bij afstandsverkopen binnen de EU, verschillende btw tarieven en de btw tarieven op verzendkosten. Maar vanaf 1 juli 2021 gaat dit allemaal veranderen! Dus ondernemers die verkopen aan andere Europese landen wees opgelet. In dit blog worden de nieuwe regelingen bij afstandsverkopen binnen de EU voor jou opgesteld, zo hoef jij je geen zorgen te maken dat je een boete krijgt opgelegd.

Wat gaat er specifiek veranderen?

De drempel bedragen bij afstandsverkopen binnen de EU verdwijnen. Voorheen was je pas bij het overschrijden van een bepaalde omzetdrempel BTW verschuldigd aan het land waar de transport eindigt (of waar de dienst wordt geleverd). Stel jij verkocht je producten ook in Frankrijk, dan moest je bij overschrijding van de drempel van €35.000,- het btw tarief wat geldt in Frankrijk hanteren en aan Frankrijk betalen. In de toekomst zal er geen drempelbedrag zijn waardoor je direct je btw moet afdragen aan het desbetreffende land.

afstandsverkopen binnen de eu SFAA | Financieel Administratiekantoor & Advies
(Via Europa.eu)

Wel zal er nog een lagere drempel gelden voor kleinere ondernemingen. Deze drempel zal €10.000,- per jaar bedragen. Dit om te voorkomen dat voor een enkele kleine bestelling/order richting het buitenland de ondernemer een btw nummer moet aanvragen. Onder deze drempel zal de btw worden betaald in het land waar het bedrijf gevestigd zit, zoals dat voorheen ook gebeurde onder de drempel. Ook moet je je dan registreren in het desbetreffende land om de btw af te kunnen dragen. Vragen hierover? Neem contact met ons op, team SFAA heeft de expertise die jouw onderneming verder kan helpen! Voorkom boetes, kies voor SFAA!

De btw tarieven voor de desbetreffende landen in Europa in 2021 zijn in de tabel hieronder weergegeven . Of het product welke jij verkoopt in het lage of het hoge btw tarief valt kan per land verschillend zijn. Doe hier goed onderzoek naar, voordat je verkopen doet in het desbetreffende land, zo voorkom je een boete bij het doen van afstandsverkopen.

Het verenigd koninkrijk

Zoals je in de bovenstaande tabel kunt zien staat ook het Verenigd Koninkrijk weergegeven, maar hoe zit dat eigenlijk sinds zij uit de EU zijn gestapt? De regeling is als volgt, doordat het VK nu buiten de EU is geldt er een 0% tarief zoals dat geldt voor alle landen buiten de EU. Maar let op! Want bij leveringen met een waarde tot £135,- moet de verzender (jij dus als ondernemer) de import btw betalen. Dit doe je door een btw nummer aan te vragen in Engeland bij de Britse belastingdienst. Wanneer je dit nummer hebt start de btw registratie automatisch. Naast een btw nummer moet je ook een EORI nummer hebben als ondernemer, deze vraag je aan bij de Britse overheid.

Samenvattend

Zoals je hebt kunnen lezen zal vanaf 1 juli 2021 (deze datum kan nog veranderen als uitstel wordt goedgekeurd) de drempelbedragen zoals wij ze kennen verleden tijd zijn. Verkoop je regelmatig aan het buitenland, dan is de kans erg groot dat je een btw nummer moet aanvragen in het desbetreffende land. Houdt goed rekening met de btw tarieven die worden gehanteerd in het buitenland! Dit kunnen namelijk hogere tarieven zijn dan in Nederland, hierdoor kan je in de problemen raken als je bijvoorbeeld maar een klein winst marge hebt op je producten.  

Verder zal er niet veel veranderen, de btw tarieven blijven hetzelfde en het aanvragen van het btw nummer blijft hetzelfde. Heb je vragen over wat dit voor jouw onderneming betekend? Hoe je een btw nummer moet aanvragen? Of heb je vragen over een ander onderwerp? Neem dan contact met ons op! Bel naar  +31 20-2610723 of mail naar info@sfaa.nl .