brexit-4070957_1920

Met instemming van het Britse parlement met de Brexit-deal en de toestemming van de Europese unie is het uitstel tot 31 januari 2020 bevestigd. Het lijkt er op dat de exit na veel uitstel eindelijk een feit gaat worden. Dit uitstel biedt u als ondernemer de kans om extra voor te bereiden op de exit en de gevolgen die dit met zich meebrengt. Om de ondernemer te helpen zijn er in de loop van het jaar door de overheid verschillende hulpmiddelen ontwikkeld, deze zullen je informeren en helpen met de Brexit voorbereidingen. Dit zijn de hulpmiddelen:

  • Het Brexit-loket, hier kun je onder meer de Brexit-impact-scan vinden, deze laat je zien welke gevolgen de Brexit voor jouw bedrijf heeft en of je al genoeg voorbereidingen hebt getroffen voor wanneer de Brexit in gaat.
  • Het Brexit magazine, deze bevat een douanechecklist en een Brexit to do list
  • De interactieve track and trace tool, hierin kun je virtueel transport ondernemen van Nederland naar het verenigd koninkrijk en vice versa .
  • De Brexit wake up calls: dit zijn podcasts waarin experts en ondernemers hun ervaringen delen en tips geven over hoe je het beste kunt anticiperen.
  • Update KVK met 10 punten waar je als ondernemer op moet letten, te lezen via deze link.

Vraag BTW verlegging aan bij import

Importeer je goederen uit het verenigd koninkrijk? Vraag dan een ‘’artikel 23 vergunning’’ aan. Dit is een vergunning die je aanvraagt wanneer je te maken hebt met importeren van niet EU-landen. Als de exit doorgaat zal het verenigd koninkrijk niet meer gelden als EU-land. Als je in het bezit bent van een dergelijke vergunning ben je niet verplicht om de BTW over de geïmporteerde goederen te betalen bij de douane. Die BTW wordt dan verlegd naar je BTW aangifte. Die BTW aangifte kun je de BTW als voorbelasting in aftrek brengen, dit geldt alleen als je de goederen voor BTW belaste praktijken gebruikt.

Wees voorbereid!

Uit onderzoek van de KVK blijkt dat 24% van de ondernemers die zaken doet met het VK niet of nauwelijks weet wat voor effect de Brexit kan hebben op hun onderneming. Ook heeft bijna de helft van de ondernemers (45%) nog geen enkele maatregel getroffen ter voorbereiding. Er wordt aan alle kanten aangeraden om dit wel te doen, dit kan erg makkelijk door de eerder genoemde kanalen te raadplegen. Mocht je vragen hebben over de Brexit en wat voor effect dit op je onderneming kan hebben, schakel ons in! Mail naar info@sfaa.nl of bel naar +31 20-2610723 .

Opgelet!

Noord-Ierland maakt deel uit van het verenigd koninkrijk en zal dus de EU verlaten,  toch blijven zij de BTW regels hanteren die de EU hanteert. Juridisch zal het niet meer tot de EU behoren, maar BTW technisch wel. Dit is zo afgesproken in de Brexit deal.