Afstandsverkoop bij wereldbol

Let op! Vanaf 1 juli 2021 gelden er andere regels! Klik voor de laatste update hier op dit blog….

In eerdere delen van deze korte blogserie hebben wij het belang van voorzichtig en doordacht verkopen in het buitenland al kort uitgelicht (klik hier voor deel 1 en hier voor deel 2). Hier hebben we verteld hoe de drempelbedragen van de btw tarieven werken en hoe de btw tarieven werken bij verzendkosten.

In deze blog wordt uitgelicht waarom het belangrijk is dat je voor verschillende landen ook verschillende kostprijzen moet berekenen, om zo geen winst te missen (of in geval van kleine marges verlies te draaien).

Waarom is het belangrijk om de kostprijs te berekenen?

Waarom is het belangrijk om per land een andere kostprijs te berekenen? Dat komt  door de verschillende btw tarieven die worden gehanteerd in diverse landen binnen de EU. Wil je hier meer over weten, lees dan deel 1 van deze blog serie!

Hoe bereken je de kostprijs bij verschillende btw tarieven?

Als ondernemer van een webshop die aan particulieren verkoopt heb je de kostprijs van je producten uitgerekend en hier een verkoopprijs op afgesteld. Deze verkoopprijs staat (inclusief btw) op jouw website. Maar deze prijs is niet afgesteld op het btw tarief van een ander land dan Nederland. Toch is het belangrijk om dit wel te uit te rekenen. Dit doe je als volgt:

Als eerste bereken je de kostprijs van het product welke je wilt verkopen, zoals je dat al eerder heb gedaan. Stel je verkoopt lampen en deze hebben een kostprijs van 14 euro. Je wilt de lampen verkopen voor 18 euro inclusief btw.

De berekening  van het btw tarief ziet er dan als volgt uit:

€18 x 21/121=  €3.12 btw tarief

€18 – €3.12 – €14 = €0.88 winstmarge

Zoals je kunt zien is het winstmarge niet groot, maar doordat de lampenwinkel erg veel lampen verkoopt is het rendabel. Alleen deze lampen hebben al een opbrengst van 5000 euro per maand (wat betekend dat ze er 5.682 verkopen). Hiervan moeten ze wel nog 2000 euro aan personeel en 1000 euro aan huur betalen. Er blijft dus nog maar 2.000 euro winst over.

Maar stel dat ze deze lampen ook verkocht gaan worden  in het buitenland, dan geldt daar een ander btw tarief voor dan in Nederland.

Doordat het winter wordt in Zweden en het dus bijna alleen nog maar donker is daar, verkoopt de lampenwinkel ineens heel veel lampen aan Zweedse particulieren.

Dit klinkt in eerste instantie heel positief, maar in Zweden geldt een btw tarief van 25%. Wat zal dit doen met de winstmarge?

€18 x 25/125 = €3.60

€18- €3.60 – €14 = €0.40 winstmarge

Zoals je kunt zien blijft er nu minder dan de helft van de winstmarge over. Je kunt je dan dus afvragen, of het verkopen tegen die prijs wel rendabel is.

Stel je verkoopt ook in Zweden voor 5.000 euro lampen, dan kun je hier nog niet eens je personeel en huur mee bekostigen. Je verdient namelijk maar (5.682 x €0.40 =)  €2.272,80. Terwijl de kosten €3.000 bedragen.

In de blog over drempelbedragen heb je kunnen lezen hoe de drempelbedragen bij btw tarieven werken. Blijf je onder het drempelbedrag geldt het Nederlandse tarief, maar zodra je hier overheen gaat wordt het buitenlandse tarief gerekend. In het geval van het Zweedse tarief resulteert dit in verlies voor de lampen onderneming.

Wat kun je hier als webshop aan doen?

Je kunt als webshop eigenaar je webshop hier op aanpassen, dit kun je doen door verschillende tarieven te hanteren voor verschillende landen. Door een goed overzicht te hebben in de drempelbedragen en of je deze al bijna gepasseerd bent weet je welke landen potentieel met hun eigen belastingtarief moeten worden verrekend.  Merk je op dat een land bijna over het drempelbedrag heen gaat is het verstandig om te bereken hoeveel winst het product haalt in het desbetreffende land.

Merk je op dat het belastingtarief hoger is in het desbetreffende land (zoals bij Zweden het geval is) en is hierdoor het winstmarge een stuk kleiner (in het geval van de lampen meer dan de helft), dan kun je besluiten om je tarief voor het desbetreffende land aan te passen. Hierdoor hou je de winstmarge zelf in de hand.

Even samenvattend

In deze blog heb je kunnen lezen waarom het belangrijk is om een goed overzicht te hebben van je kostprijs. Zo weet je nu dat je de btw tarieven moet checken wanneer je veel verkoopt aan het desbetreffende land. Ook weet je dat dit btw tarief een rol kan spelen in je marge en dat het hierdoor belangrijk is om te overwegen je prijs aan te passen wanneer je buiten Nederland gaat verkopen.

Heb je vragen over het berekenen van de kostprijs, het rekenen met verschillende btw tarieven, of de winstgevendheid van jouw bedrijf. Neem contact met ons op! Bij SFAA heb je altijd real time inzicht in de stand van zaken van jouw onderneming! Meld je nu aan voor een gratis sparsessie met een van onze financiële experts! Mail naar info@sfaa.nl of bel naar +31 20-2610723 .