cashflow verbeteren

Heb jij een gezonde cashflow? Wat is cashflow? Hoe kan je jouw cashflow verbeteren als ondernemer? SFAA zocht het voor je uit en heeft 5 praktische tips opgesteld hoe jij jouw cashflow kunt verbeteren.

Cashflow betekenis:

Wat is cashflow? Cashflow, ook wel kasstroom genoemd, is de geldstroom die in en uit een bedrijf vloeit. Het omvat alle inkomsten en uitgaven, zowel fysiek als digitaal geld. Het is een cruciale financiële indicator voor de gezondheid van een bedrijf, aangezien zelfs winstgevende ondernemingen failliet kunnen gaan als ze een negatieve cashflow hebben. 

Een positieve cashflow betekent dat er meer geld binnenkomt dan uitgaat, terwijl een negatieve cashflow aangeeft dat er een tekort is, dat eventueel kan worden aangevuld met bijvoorbeeld krediet.

Cashflow rekenvoorbeeld

Cashflow wordt berekend door uitgaven af te trekken van inkomsten over een bepaalde periode, bijvoorbeeld een dag, week, maand of kwartaal.

Stel jouw inkomsten zijn €100.000 deze maand. De uitgaven van deze maand waren €80.000. 

Rekenvoorbeeld:  €100.000 – €80.000 = €20.000.

Dit betekent dat je een positieve cashflow hebt van €20.000.

Verschil cashflow en werkkapitaal

Soms wordt werkkapitaal verward met cashflow. Hoewel ze gerelateerd zijn, zijn cashflow en werkkapitaal niet hetzelfde. Daar waar cashflow draait om de geldstromen (inkomsten en uitgaven) in een bepaalde periode, omvat het begrip werkkapitaal meer dan alleen cash. Werkkapitaal bevat bijvoorbeeld ook de voorraad van je onderneming. Lees hier meer over wat werkkapitaal inhoudt

5 Tips cashflow verbeteren

De cashflow verbeteren van jouw onderneming kan veel effect hebben op de financiële gezondheid van jouw onderneming. Lees hieronder 5 tips voor het verbeteren van de cashflow van je onderneming. 

1: Maak een liquiditeitsbegroting

Een liquiditeitsbegroting, ook wel cashflowbegroting genoemd, is een overzicht van alle verwachte ontvangsten en uitgaven. Meestal stel je dit overzicht op per kwartaal. Maak voor het opstellen van je inkomsten een weergave van inkomsten uit normale bedrijfsactiviteiten, uit investeringen en uit financiering. Door het maken van deze begroting creëer je inzicht in de hoeveelheid uitgaven die hierbij komen kijken. Indien de werkelijke hoeveelheid uitgaven sterk verschilt met het gewenste aantal uitgaven, kun je vaststellen dat je een cashflow probleem hebt. Bekijk waar het fout gaat en pak het aan. Zo kan jij jouw cashflow verbeteren.

2: Factureer snel en volledig

Een andere tip om je cashflow te verbeteren betreft het factureren naar de klant toe. Hoe eerder je een factuur verstuurd naar de klant, hoe sneller deze wordt betaald. Ook is het belangrijk om je facturen volledig te maken met de juiste gegevens. Dit zijn bedrijfsgegevens als de naam en adresgegevens,  het btw nummer, de datum, de product/dienst omschrijving, het factuurnummer en het betreffende btw tarief. Bonustip: je kunt dit proces met 80% versnellen door gebruik te maken van een online factureringsprogramma. Lees meer over het optimaliseren van jouw factureringsproces.

3: Manage je debiteuren

Dit is een andere methode om geld beschikbaar te stellen en voor veel bedrijven ook het eenvoudigst. Implementeer een efficiënt debiteurenbeheer en investeer in een gezonde relatie met de primaire contactpersonen binnen de organisatie van jouw klant. In plaats van af te wachten tot een uitstaande factuur wordt betaald, ga een transparant gesprek aan met jouw klant en maak concrete afspraken.  Zo kan jij de cashflow verbeteren van jouw onderneming.

4: Houd rekening met btw-aangifte

De meeste ondernemers dienen hun btw-aangifte in per kwartaal. Door aangifte deadlines kan het vaak voorkomen dat het factureren moet worden uitgesteld. Houd er dan rekening mee dat de betaling ook pas later wordt ontvangen. Dit is hetzelfde geval indien een bedrijf zijn btw-aangifte per maand of per jaar doet. Daarom is het handig om facturen voor de 15e van de maand te versturen.

5: Manage je crediteuren

Probeer openstaande betalingen te betalen op het moment dat het jou financieel het beste uitkomt. Houd hierbij rekening met de betalingstermijn. Verwacht jij niet aan een betaling te kunnen voldoen? Neem het initiatief en vraag om uitstel. In de meeste gevallen kan een leverancier hier dan begrip voor tonen. Zo voorkom je onenigheid met jouw leverancier en kan je jouw cashflow verbeteren.

Bonus tip: Gebruik goede boekhoudsoftware

Goede boekhoudsoftware geeft inzicht in bijvoorbeeld inkomsten en uitgaven, beschikbare liquide middelen en welke facturen nog openstaan. Dit zorgt niet alleen voor real time inzicht in hoe jouw onderneming ervoor staat, maar levert ook tijdswinst op. Jij hoeft het namelijk niet zelf uit te rekenen om een compleet beeld van de financiën van je onderneming te krijgen. Door altijd een goed beeld te hebben van hoe jouw onderneming ervoor staat, kan jij hierop inspelen en zo jouw cashflow verbeteren. Een goede boekhoudsoftware kan dan ook helpen bij het implementeren van alle bovenstaande tips.

Een voorbeeld van een boekhoudsoftware is Exact online. Deze software wordt ook gebruikt door SFAA. SFAA heeft zelfs de ‘Exact Cloud Award’ voor innovatie in ontvangst mogen nemen. Wil je weten wat de mogelijkheden zijn van een administratie in online boekhoudsoftware? Lees dan hier verder: Administratie in de cloud.

Cashflow verbeteren? SFAA helpt jou!

Wil jij jouw cashflow verbeteren? Dan ben je bij SFAA aan het juiste adres! Door onze online administratie met slimme koppelingen is jouw boekhouding altijd up-to-date en heb jij altijd en overal inzicht in wat jouw inkomsten en uitgaven zijn. Zo kunnen wij samen een structuur opbouwen en kosten besparen! Daarnaast kunnen we een financiële analyse maken, en adviseren op welke punten jij je onderneming kunt verbeteren. Lees hier verder over onze werkwijzeContact opnemen kan via info@sfaa.nl of +31 20 26 10 723