corona virus

Dat COVID-19 de economie raakt is inmiddels een feit, het wordt zelfs al de corona crisis genoemd, om ondernemers te beschermen heeft de overheid meerdere maatregelen aangekondigd. Deze maatregelen gelden in ieder geval tot en met 31 maart. Het kabinet adviseert om thuis te blijven bij verkoudheid-, koorts- of hoestklachten en sociaal contact te vermijden. Om verdere verspreiding zo gering mogelijk te houden adviseert de overheid ook dat er indien mogelijk vanuit huis gewerkt wordt.

De overheid maakte bekend meerdere maatregelen te treffen. Zo wordt onder andere de regeling voor werktijdverkorting uitgebreid, kan belasting betalen in bepaalde gevallen uitgesteld worden en wordt de borgstellingsregeling voor ondernemers met corona-problemen versoepeld.  De maatregelen staan in dit artikel uitgelegd.

Regeling werktijdverkorting

Door het coronavirus kunnen omzetten tijdelijk drastisch teruglopen, een zogenoemde corona crisis. Daarom is werktijdverkorting en de WW-uitkering voor ondernemers dé oplossing bij tijdelijke omzetdaling wegens het coronavirus. Het is verstandig als ondernemer zijnde om niet te lang te wachten en dit – als het nodig is – direct te regelen. De werktijdverkorting is aan te vragen bij het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) en geldt voor minimaal 2 tot maximaal 24 weken voor minstens 20% minder werk(uren). Verbetert de situatie binnen 6 weken dan kunnen uw werknemers weer gewoon aan het werk, maar als er nog geen verbetering is dan kan verlenging worden aangevraagd. Aanvragen van een werktijdverkorting kan via de volgende link.

Verlaat belasting betalen

Later belasting betalen mag, dit heeft het kabinet bekend gemaakt. De overheid zal soepeler omgaan met regels over belastingaangifte en het garant staan voor leningen aan bedrijven in problemen. Ondernemers die denken in de problemen te komen mogen bijzonder uitstel van betaling aanvragen voor hun inkomsten-, vennootschap-, omzet-, en loonbelasting.

Maar, let goed op! Deze versoepeling geldt niet voor alle bedrijven maar alleen door bedrijven die getroffen zijn door het coronavirus, aanvragers moeten in een brief duidelijk maken waarom en hoe ze getroffen zijn door het coronavirus. Dit verzoek wordt behandeld door de belastingdienst, de belastingdienst beoordeeld vervolgens of dit verzoek terecht is. Elk verzoek wordt handmatig beoordeeld, dit betekent dat het even kan duren voor de belastingdienst duidelijkheid zal verschaffen over de aanvragen. In de tussentijd hoeft de aanvrager niet te betalen en zal de fiscus daar geen boete voor uitdelen. Ben je getroffen door COVID 19 zorg er dan voor dat je dit tijdig aanvraagt. 

Overbruggingskrediet en steunmaatregelen

Staatssecretaris Mona Keijzer van Economische zaken heeft bekend gemaakt dat het kabinet zich garant gaat stellen voor mkb-bedrijven die hun schulden niet meer kunnen afbetalen omdat ze door het coronavirus in de problemen komen. Ondernemers kunnen tegen aantrekkelijke voorwaarden geld ter beschikking krijgen om een crisis te overbruggen. Volgens Keijzer gaat het vooral om bedrijven in de horeca, het toerisme, evenementenbranche, en de detailhandel.

Wekt dit artikel nou vragen bij je op? Neem dan contact op met ons! Doe dit via info@sfaa.nl of bel naar +31 20-2610723. Wij helpen je graag verder!