Belastingdienst in Amsterdam

Het checken en corrigeren van de belastingaangifte, een taak die de belastingaangifte uitvoert om zo belastingfraude tegen te gaan. Doordat het controleren van elke transactie en factuur van elke onderneming veel te veel tijd zou kosten heeft de belastingdienst hier een aantal steekproef methodes voor. Een van deze methodes is de guldensteekproef, deze heeft niks te maken met guldens zoals de naam wel doet vermoeden, wat het precies inhoudt lees je in deze blog.

Wat is de guldensteekproef?

De guldensteekproef is een methode van de belastingdienst om het controleren van de belastingaangifte te versimpelen. Er wordt een klein aantal van de facturen in een bepaalde periode bekeken, zijn er bijvoorbeeld fouten in de bekeken facturen in die periode dan wordt er vanuit gegaan dat deze fouten verder in de belastingaangifte ook zijn gemaakt. Vaak worden deze opgemerkte fouten ook in verdere periodes doorgetrokken.

Wat als ze fouten vinden in mijn belastingaangifte?

Als ze in de willekeurig uitgekozen facturen fouten vinden zullen deze naar alle waarschijnlijkheid worden doorgetrokken naar een grotere periode.

Hierdoor kan een toevallige fout in een bepaalde periode zorgen voor een flinke correctie op het totaalplaatje. De inspecteur gaat namelijk niet verder kijken in de belastingaangifte of de fout wel echt zo vaak voorkomt als gedacht. Hierdoor is het heel belangrijk om geen fouten te maken in je belastingaangifte. Wil je fouten in je belastingaangifte voorkomen? Bij SFAA zorgen wij ervoor dat je persoonlijke accountmanager alles checkt, zo voorkom je boetes. Door de korte lijnen met je accountmanager en het gebruik van de cloud heb je altijd realtime inzicht en zullen fouten snel worden opgemerkt. Meer weten over boekhouden in de cloud? Vraag een gratis adviesgesprek aan!

Wanneer is de guldensteekproef geldig?

Een fout in je belastingaangifte kan zijn een onterechte aankoop op de zaak, denk aan een tv voor privé gebruik die met de zakelijke pas is aangekocht. Mochten deze fouten vaker voorkomen dan zal dit opvallen in de steekproef. De guldensteekproef mag dienen als bewijs voor een onderzoek naar belastingfraude mits deze aan de eisen van een statistisch-wetenschappelijk onderzoek voldoen. Er moet bijvoorbeeld samenhang zijn tussen de verschillende groepen die gelijk worden getrokken. Doordat dit de criteria zijn zullen belastinginspecteurs zich hier ook aan houden en is de guldensteekproef in de meeste gevallen geldig.

Toch kun je als je een correctie van de belastingdienst onterecht krijgt opgediend hier iets tegen doen. De resultaten van de guldensteekproef creëren namelijk alleen een bewijsvermoeden. Mocht het een onterechte aanname zijn dan kun je hier juridische stappen in ondernemen. Toch blijft voorkomen altijd beter dan genezen, door secuur om te gaan met de administratie kunnen mogelijke correcties worden voorkomen. Bij SFAA zijn wij gespecialiseerd in de administraties van Start-up en Scale-up bedrijven. Wij zorgen ervoor dat je als ondernemer niet voor onverwachte verrassingen komt te staan, zo kun jij je focussen op wat echt belangrijk is, het runnen van je onderneming.