Onderzoekskosten voor uw bedrijf

Wat zal ik kiezen?

Naast de gebruikelijke VOF en BV wordt de rechtsvorm coöperatie in de laatste jaren steeds vaker gebruikt. Maar wat zijn de voordelen van een coöperatie ten opzichte van een VOF of een BV?  En waarom zou u voor een coöperatie moeten kiezen, dat heeft SFAA voor u uitgezocht!

Ondernemers zijn vaak opzoek naar een voordelig alternatief voor de gebruikelijke rechtsvormen. Coöperatie is hier een van!

Deze rechtsvorm wordt gebruikt door MKB’ers die een gezamenlijk project of doel nastreven of een niche in de markt hebben ontdekt.

Dit kan bijvoorbeeld worden gebruikt bij een bundeling van krachten tussen meerdere ondernemingen. Waarbij het van belang is dat de identiteit van iedere ondernemer wordt behouden. Zo kunnen adviseurs en andere MKB’ers die het project begeleiden ieder een eigen omzet behalen en bovendien werken aan de eigen naamsbekendheid.

Daarnaast kan een coöperatie een stimulerende factor zijn omdat het resultaat zonder verwarring van de fiscale lasten verdeeld kan worden. Een ander voordeel van een coöperatie is dat u er zelf een vorm aan kan geven. Als u wilt kunt u alleen een deel van uw onderneming als coöperatie exploiteren, maar uw gehele onderneming kan natuurlijk ook.

Maar er zijn natuurlijk ook nadelen, zoals de gevolgen van samenwerken. Het gaat hierbij voornamelijk over de aansprakelijkheid van de leden ten opzichte van derden.

Hieronder hebben wij de kenmerken van de door ons besproken rechtsvormen voor u op een rijtje gezet.

  V.O.F. B.V. Coöperatie
Oprichting Vormvrije overeenkomst Notariële akte Notariële akte
Rechtspersoon Nee Ja Ja
Aansprakelijkheid Hoofdelijk aansprakelijk Grootaandeelhouder in beginsel niet aansprakelijk Diverse aansprakelijkheidsregimes
Belastingplicht Vennoten betalen inkomstenbelasting Vennootschapsbelasting Vennootschapsbelasting

Wilt u een onderneming beginnen, maar weet u niet welke rechtsvorm voor u het beste van toepassing is of wilt u er meer informatie over, neem dan vrijblijvend contact met ons op via 020-2610723 of mail uw vraag naar info@sfaa.nl. Wij kijken graag met u mee!

Een VOF, een BV of een coöperatie? Wat is nu beter?