Debiteuren facturen factoring

De term factoring, je hebt hem misschien al eens voorbij horen komen. Maar wat houdt dit precies in? En misschien nog wel belangrijker, wat zijn de voor en nadelen? In deze blog zullen we dat aan je uitleggen!

Wat is factoring?

Factoring is een alternatieve vorm van financiering voor ondernemers. Je verkoopt namelijk jouw openstaande facturen aan een factoring bedrijf,  dit bedrijf betaalt jou direct voor deze openstaande facturen waardoor je niet op de betalingstermijn hoeft te wachten.

Hier staat vaak tegenover dat het factoring bedrijf een percentage van de factuur voor zichzelf houdt (of een vast bedrag per factuur, dit hangt af van het bedrijf).

Voordelen van factoring

Als je eigenaar bent van een bedrijf dan komt het je ongetwijfeld bekend voor dat een klant aan wie jij je product of dienst geleverd hebt niet snel betaald. Zo heb je een betalingstermijn die gemiddeld op 31 dagen ligt in Nederland. (exact)

Deze betalingstermijn kan worden overgeslagen wanneer je je facturen aan een factoringsbedrijf verkoopt, zo heb je soms al binnen 24 uur je geld op je rekening.

Hiermee heb je ook het risico van wanbetalers vermeden, want ondanks de betalingstermijn zal je vast gemerkt hebben dat sommige bedrijven hier geen rekening mee houden, en je laten wachten op je zuurverdiende geld.

Hierdoor wordt de liquiditeit van je onderneming verhoogd, je krijgt immers vrijwel direct betaald voor je geleverde diensten/producten.

Dit klinkt allemaal als muziek in de oren van de ondernemer, maar hier zit natuurlijk ook nog een keerzijde aan.

Nadelen van factoring

Het grootste nadeel aan factoring is dat je een gedeelte van het factuurbedrag moet inleveren aan het factoring bedrijf. Meestal bestaande uit een vooraf afgesproken bedrag of een percentage van het factuurbedrag.

Hierdoor lever je dus een gedeelte van de winst die je met jouw onderneming maakt in voor een stukje veiligheid en snelheid van de betaling.

Een ander nadeel is dat het factoringsbedrijf geen rekening houdt met de relatie tussen jou en de klant ze hanteren de betalingstermijn en luisteren niet naar de klant wanneer deze bijvoorbeeld niet aan de termijn kan voldoen.

Klanten kunnen dit natuurlijk als een nadeel ervaren omdat het een minder persoonlijke aanpak is dan ze gewend zijn.

Is het voordelig voor mijn onderneming?

Dit hangt compleet af van je situatie, ben je hard aan het groeien met je bedrijf en heb je hierdoor een hoge behoefte aan liquiditeit dan kan factoring erg voordelig zijn. Maar hechten klanten veel waarde aan het persoonlijke contact en begrip dan kan factoring zorgen voor vertrek van klanten, waardoor het nadelig kan uitpakken.

Op papier kan factoring er dus erg voordelig uitzien, maar bekijk de situatie goed en bepaal aan de hand daarvan of het voordelig genoeg is voor jouw onderneming.

Hulp nodig bij het bepalen of dit een verstandige stap is voor jouw onderneming of misschien wel over een heel ander onderwerp? Neem contact met ons op! SFAA is here to help. Je kunt altijd een gratis sparsessie met een van onze financiële rekenwonders aanvragen! Direct iemand spreken? Bel dan naar