Fietsplan blog fietsregeling

Een fietsplan, handig voor jou als ondernemer en je werknemers. Sinds 2020 zijn er nieuwe regels om een fietsplan aantrekkelijker te maken en zo fietsen van en naar werk te stimuleren. Nu is het 2023 en weten nog niet alle ondernemers wat daadwerkelijk de voordelen zijn. In dit blog leggen we het fietsplan uit en zetten we de voordelen op een rijtje.

De fietsregeling stelt een vast bijtellingspercentage waar dit vroeger afhankelijk was van hoeveel privé en zakelijke kilometers er gereden werd. Hierdoor wordt het hebben van een fietsplan een stuk aantrekkelijker en eenvoudiger. Maar hoe werkt het precies?

Fietsplan: hoe werkt het?

Een fietsplan en daarbij komende fietsregeling werkt als volgt. Door het plan kun je als werkgever een fiets, elektrische fiets of speed-pedelec vergoeden aan je werknemers. Zo kunnen jouw werknemers van en naar het bedrijf met een fiets van de zaak. Daarnaast kan de fiets ook privé gebruikt worden, iets wat met een auto zwaar wordt belast. Ook jijzelf kunt als ondernemer gebruik maken van de fietsregeling. Scooters, brommers of segways vallen niet onder het fietsplan.

De fiets blijft eigendom van de werkgever en is dus enkel in gebruik van de werknemer. Hierdoor geldt geen kilometervergoeding voor het reizen van en naar werk, er wordt namelijk niet gereisd met een privévoertuig. Zo kun je als werkgever met een fietsplan besparen op de reiskosten van je werknemers.

De kosten van een fietsplan

Er zijn een aantal mogelijkheden hoe je als werkgever, samen met de werknemer, voordelig een fiets van de zaak kunt aanschaffen:

Je koopt of least een fiets voor een werknemer

Je geeft in 2023 een fiets aan een werknemer. De adviesprijs van de fiets is € 2.000. De jaarlijkse bijtelling van de fiets is 7% van € 2.000 = € 140.

De werknemer heeft in 2023 een bruto jaarsalaris van € 35.000. Het belastingtarief over dit salaris is 36,93%. Over de bijtelling € 140 betaalt de werknemer loonbelasting/premie volksverzekeringen.

Dat bereken je als volgt: belastingtarief 36,93% x bijtelling € 140 = € 51. De werknemer betaalt dan maandelijks € 51 : 12 = € 4,25 voor zijn of haar fiets.

Een deel van het brutoloon gebruiken van de werknemer

Je kunt ook voor de bruto/netto regeling kiezen. Door de bruto/nettovergoeding levert uw medewerker een deel van het bruto inkomen in, dat ze kunnen gebruiken om een fiets aan te schaffen. Dit inruilbedrag, ook wel vergoeding genoemd, wordt aangemerkt als eindheffingsloon. Over dit bedrag wordt geen belasting wordt betaald zolang je binnen de vrije ruimte van de werkkostenregeling blijft. Deze regeling resulteert in een lagere loonbelasting en premies voor jezelf en je werknemer. 

Rekenvoorbeeld: bij een fiets van €1.300

MaandNormale MaandMaand van Aanschaf Fiets
Brutoloon€5.500€5.500 – €1.300 = €4.200
Belast met 40%€2.200€1.680
Nettoloon (Brutoloon – Belasting)€3.300€2.520
Nettovergoeding Fiets€0€1.300
Totaal Netto (Nettoloon + Nettovergoeding)€3.300€3.820

Het voordeel voor uw werknemer is €520, omdat de werknemer nog steeds €500 meer ontvangt dan in een normale maand.

Het voordeel als werkgever blijft dat de vergoeding van €1.300 wordt aangemerkt als eindheffingsloon, waarover geen belasting wordt betaald, zolang je binnen de vrije ruimte van de werkkostenregeling blijft. Je betaalt premies werknemersverzekeringen en werkgeversheffing Zvw aan de Belastingdienst over €4.200 in plaats van €5.500.

Fiets van de zaak op de balans

Op het moment dat je een fiets van de zaak aanschaft en deze een waarde heeft van €450 of meer, mag je hem op de balans van je onderneming zetten. Daarnaast Schrijf je alles boven de €450 ex btw af. Ook kom je dan in aanmerking voor extra 28% investeringsaftrek. Het is dus belangrijk om goed te onderzoeken wat voor fietsen je koopt en hoe je het ideale belastingvoordeel kunt behalen met deze regeling.

Bied jij je werknemers een fietsplan aan?

Weet jij al of je je werknemers een fietsplan gaat aanbieden en gebruik gaat maken van de fietsregeling? Dit kan namelijk voordeliger zijn dan het betalen van een kilometervergoeding. Ook stimuleer je je werknemers zo om op een gezondere manier naar werk te komen. Daarnaast is het ook nog eens beter voor het milieu, en vaak in de stad sneller dan met de auto. Veel voordelen dus!

Het kan een aardige investering zijn, maar op lange termijn is dit zeker terug te verdienen. Wil je weten of je een plan moet opzetten bij je onderneming, wat dat je allemaal kost en of daar ruimte voor is in je financiën? Wij kunnen helpen! Wij van SFAA hebben veel ervaring met het geven van financieel advies aan start-up en scale-up ondernemingen. Zo weet jij altijd precies wat de opties zijn voor jouw onderneming. Neem contact met ons op en bekijk de mogelijkheden. Direct iemand spreken? Bel dan naar +31 20 26 10 723.