groene vink

Het aantal startende ondernemers in Nederland groeit en daarmee ook het aantal startersproblemen. Vooral het aantal young-startups neemt flink toe. In 2013 begonnen in totaal 4.518 ondernemers van 19 jaar of jonger een eigen bedrijf, twee keer zoveel als in 2011. Een eigen bedrijf starten betekent; doen wat je echt leuk vindt en ‘’eigen baas” zijn. Maar het opstarten van een bedrijf gaat niet over één nacht ijs. Wat zijn de persoonlijke valkuilen? Wat zijn de valkuilen voor de bedrijfsvoering en het personeel? En waar moet aan gedacht worden bij het administratieve rompslomp? Kortom: hoe voorkomt u startersproblemen?

De persoonlijke valkuilen voorkomen

Gebrek aan voorbereiding: soms ontstaan er problemen waarmee u geen rekening heeft gehouden. Door het schrijven van een ondernemingsplan wordt u gedwongen om over allerlei verschillende aspecten na te denken. De meeste problemen kunnen dus vooraf getackeld worden. Neem ook uw financiële plan op in het ondernemersplan, hiermee creëert u realistische omzetverwachtingen. Tip: laat dit plan eventueel toetsen door een financieel adviseur.

Promotie: geloof hebben in het eigen product of dienst is de basis, maar helaas verkoopt niets zichzelf. Er zijn meerdere wegen die naar Rome lijden, maar een goede promotie is het halve werk. Onze tip; start met netwerken! Stap op potentiële klanten af en kijk of u ze enthousiast kunt maken. Ondernemen is kennis delen, daarom is het ook verstandig om kennis te delen bij netwerkbijeenkomsten. Een netwerksite als Youngstartup kan een handige tool zijn om uw netwerk uit te breiden.

Balans privé en werk: door uw nieuwe onderneming heeft u minder tijd voor uw hobby’s, familie en vrienden. Betrek ze daarom bij uw bedrijfsvoering. Breng ze op de hoogte via de verschillende social media kanalen. Zo creëer je meer begrip, en het is een leuke manier om mond-tot-mond reclame te bevorderen. De beste ideeën leven misschien wel in uw eigen omgeving.

De valkuilen in de bedrijfsvoering en personeel

Onzekere afspraken: ook al zijn mondelingen afspraken rechtsgeldig, het gebeurt vaak dat klanten en leveranciers deze niet nakomen. Maak de afspraken daarom duidelijk voor alle partijen. Zet het op papier en zorg dat het wordt ondertekent. Tip: vermeld in deze afspraken voor debiteuren ook een betalingstermijn.

Voorraadbeheer: als u producten verkoopt wordt er een voorraad aangelegd, deze kan echter te groot of te klein zijn. Een te grote opslag van producten kost geld, een te kleine voorraad betekend leveringsproblemen. Optimaliseer uw voorraad door de omloopsnelheid van de producten te onderzoeken. Vooral voor modegevoelige producten is dit van belang!

Problemen met personeel: Denk goed na of u alleen te werk gaat, of dat u personeel aanneemt. Een personeelslid kan bijvoorbeeld langdurig ziek worden en dit kan flink in de papieren lopen. Voorkom problemen door het afsluiten van verzekeringen. Tip twee; durf als ondernemer ook personeel te ontslaan. Niet elke samenwerking is een match. Bij de sollicitatie kan iemand zich anders voordoen dan hij/zij is. Tip: spreek proeftijden af en houdt meerdere functioneringsgesprekken gedurende de proefperioden.

Valkuilen bij de financiën en administratie

Bijhouden administratie: Helaas betekent een eigen onderneming ook een eigen boekhouding. De administratie is vaak een ondergeschoven kindje en wordt uitgesteld tot het laatste moment. Reserveer daarom tijdig een dagdeel om dit bij te houden of besteed het uit. Dit bespaart stress en tijd, een ondernemer kan namelijk zijn tijd wel beter besteden. Tip: zorg ervoor dat uw administratie in de een Cloud staat, zo heeft u overal en altijd een up-to-date overzicht van de financiën.

Privé en zakelijk: zorg voor een helder overzicht en scheidt uw privé en zakelijke administratie dat voorkomt startersproblemen.

Heeft uw hulp nodig bij het maken van een ondernemingsplan of denk u erover om uw financiële administratie uit te besteden. Neem dan vrijblijvend contact met ons op via 020-2610723 of mail uw vraag naar info@sfaa.nl. Wij kijken graag met u mee!

Hoe voorkomt u startersproblemen?