IB47: wat is het en hoe werkt het

IB47: Verplichte opgaaf bij het inzetten van influencers

Influencer-marketing is hot. Een beetje modern bedrijf zet tegenwoordig een influencer via Instagram of YouTube in om een product of dienst te promoten. Dit is vaak eenmalig. Een influencer staat namelijk niet bij jou op de loonlijst en is ook géén ondernemer. Toch vragen zij in de meeste gevallen om geld wanneer je gebruik wilt maken van hun diensten. Maar hoe moet je dit soort uitbetalingen administratief afhandelen? Voor veel bedrijven is dat nog onduidelijk. De Belastingdienst wil dat je dit met een IB47 opgaaf doet. Maar wat is een IB47 opgaaf precies en waar moet deze aan voldoen? In dit artikel leggen wij dit stap voor stap uit!

IB47: wat is het?

IB47 is een opgaaf die bij het inzetten en uitbetalen van derden, zoals influencers, eenmaal per jaar bij de Belastingdienst aangeleverd moet worden. Het is hierbij van belang dat de desbetreffende influencer niet bij jou in loondienst is en de opdracht niet als ondernemer uitgevoerd heeft. Het is dus een regeling van de Belastingdienst die gebruikt kan worden voor de uitbetalingen van gewerkte uren als iemand niet in het bezit is van een eigen BTW-ID. Een IB47 opgaaf dien je in door een IB47 formulier in te vullen en digitaal aan te leveren bij de Belastingdienst. Dit kun je gedurende het hele jaar doen, en moet uiterlijk voor 1 februari in het jaar na de opdracht worden ingediend.

Naast enkele algemene- en persoonsgegevens moet je hier ook het totaal uitbetaalde bedrag op invullen. Zo weet de belastingdienst hoeveel degene heeft ontvangen en hoe vaak dit gebeurd. Een werkende mag namelijk slechts drie keer per kalenderjaar een opdracht uitvoeren zonder btw-id. Let op, dit gaat dus niet over het bedrijf wat de werkende inhuurt, die mag dit vaker doen bij bijvoorbeeld meerdere personen.

Meer dan 3 opdrachten per jaar?

Heeft de werkende meer dan drie opdrachten per jaar, of wil de persoon meer opdrachten gaan aannemen. Dan kan de persoon er voor kiezen om of in loondienst van de opdrachtgever te gaan, of zijn eigen btw-id aan te vragen door zich in te schrijven als ondernemer. Zo kun je middels de IB47 regeling zonder je direct in te hoeven schrijven kijken of het ondernemerschap iets is voor jou.

Vragen over IB47 of andere financiële zaken? Neem contact met ons op!

Heb je na het lezen van dit artikel toch nog vragen over het invullen van een IB47 formulier? Of wil je meer weten over het uitbetalen van influencers voor een eenmalige opdracht? Administratiekantoor SFAA uit Amsterdam helpt je graag verder bij het beantwoorden van al je vragen. Dus bel 020 26 10 723 of mail naar info@sfaa.nl. Wij zijn namelijk hét advieskantoor voor ondernemers die willen groeien!

Wie zijn wij?

Wij staan naast jou als ondernemer. We bekijken hoe de financiën ervoor staan en helpen om de administratie voor jou zo makkelijk mogelijk te maken. We werken in de cloud, dat is makkelijker en inzichtelijker. Ons doel is ondernemers te laten ondernemen. Wij zijn goed in financiën en lossen administratie en belasting ‘gedoe’ op. De rekenwonders van SFAA lichten ook graag de financiële kant van je bedrijf door. We zien wat beter, makkelijker en zuiniger kan. Zo helpen we je om kosten te besparen.

Wij zijn een online administratiekantoor. Dat betekent dat je bij ons geen bonnetjes hoeft te plakken of hoeft te slepen met multomappen. Het is ook niet nodig om bestanden heen en weer te mailen. We werken in een boekhoudprogramma in de cloud. Daardoor heb je live inzicht hebt in de administratie. Je kan overal en altijd zien wat je resultaten zijn. Hoeveel geld binnenkomt, hoeveel eruit gaat en wat je winst is. Helder, transparant en bovendien minder gedoe. Zo hou jij met een administratie bij SFAA meer tijd over om te ondernemen!