beach-resort-resorts-near-mumbai-all-inclusive-resortsall-inclusive-caribbean-resortscaribbean-resortsrevelborgatatropicanaexpediaresorts-worldresorts-sunshine-coast-resorts-san-diego-resort

Het komt steeds vaker voor dat Nederlands kiezen om te investeren in een recreatiewoning. De intentie hierbij is niet om te genieten van een eigen vakantie, maar juist om het te gebruiken als investering. Is dit eigenlijk wel slim om te doen?

Investeren in een vakantiehuis

Vakantiehuizen worden steeds vaker gezien als belegging, waarbij de huuropbrengsten een mooie verdiensten zijn. Sommige belastingadviseurs zijn van mening dat verhuur van vakantiehuizen meer oplevert dan de rente die wordt verkregen over spaargeld. En bovendien wordt dankzij de investering in een vakantiehuis de risico’s verspreid.

Toename tweede woningen

Uit onderzoek is gebleken dat het aantal Nederlanders dat een bungalow of strandhuisje koopt toeneemt. Een mogelijke verklaring hiervoor is dat naast de reguliere woningmarkt, de markt voor recreatiewoningen ook aantrekt. Volgens de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) is de verwachting dat ongeveer 3.500 mensen in komende jaren een tweede huis zullen aanschaffen. Deze verwachtingen zijn onder andere gebaseerd op cijfers uit voorgaande jaren. Zo werden er in 2013 en 2014 1.750 vakantiehuizen in Nederland verkocht. Dit was 40 procent meer dan in 2012, toen de markt voor tweede huizen instortte.
Nederland telt in totaal zo een 110.000 recreatiewoningen.

‘Een tweede huis is als gevolg van de lage hypotheekrente zeer aantrekkelijk.’

Jonge beleggers

Volgens de NVM zijn de bezitters van een tweede huis relatief jong. Vooral de dertigers en veertigers tonen aanzienlijk veel belangstelling voor het aanschaffen van een vakantiehuis. De woning wordt voornamelijk gekocht met als doel geld te verdienen door verhuur. Vaak wonen ze er zelf niet in. Ook vijftigplussers schaffen vakantiehuizen aan, maar verblijven hier wel vaak zelf in.

Populaire bestemmingen

De eerdergenoemde jonge beleggers prefereren vooral huisjes in Nederlandse vakantieparken. De kans op goede verhuurrendementen is namelijk groot in Nederland. Een vakantiehuis in Nederland kost gemiddeld €171.000. De duurste vakantiehuizen bevinden zich op de Waddeneilanden met een waarde van gemiddeld €278.000.

Buitenlandse bestemmingen zijn eveneens populair. Veel voorkomende bestemmingen zijn Spanje, Frankrijk, Italië en Oostenrijk. Momenteel is er vooral veel belangstelling voor Spanje vanwege gedaalde huizenprijzen.

Vakantiehuis: waardevaste belegging

Om met een vakantiehuis een waardevaste belegging te creëren, is het wel verstandig goed na te denken over de locatie. Een goede locatie is essentieel omdat de vraag namelijk groter dan het aanbod moet zijn. De veiligheid van de belegging neemt af indien de tweede huis op een minder aantrekkelijke locatie en in verouderde vakantieparken is gevestigd.

Fiscale gevolgen

Investeren in een vakantiehuis is fiscaal gezien ook aantrekkelijk. Zo zijn de werkelijke huuropbrengsten onbelast. Echter, indien u in Nederland een tweede huis bezit moet u daar wel vermogensbelasting over betalen. Deze bedraagt 1,2 procent van de waarde per jaar.

Voor het buitenland gelden weer andere regels. Bijvoorbeeld de keuze tussen eigen geld inzetten of gaan lenen heeft fiscale gevolgen. Verder dient u ook rekening te houden met buitenlandse inkomstenbelasting. Voor meer informatie verwijzen wij u graag door naar deze website: Tweede woning in het buitenland.

Tot slot

Al met al kan worden geconcludeerd dat het steeds populairder wordt om te investeren in een recreatiewoningen op aantrekkelijke locaties. Dit resulteert namelijk in verdiensten door ze te verhuren. Het is een goed en veilig alternatief naast traditionele beleggingen.

Bent u van plan om een recreatiewoning te kopen? Of wilt u over het algemeen meer informatie/advies hierover? Bel ons dan op 020 26 10 73. Ook kunt u een mail sturen naar info@sfaa.nl. Wij helpen u graag bij het maken van uw keuze.