Jaarplan foto

Het nieuwe ondernemersjaar is begonnen en je wilt je zakelijke doelen bereiken. Een jaarplan opstellen is een vereiste voor elke ondernemer die zichzelf serieus neemt. Het is een plan dat niet alleen je bedrijfsdoelen definieert, maar ook de stappen die je moet nemen om die doelen te bereiken. Zo dragen de stappen in je jaarplan uiteindelijk bij aan het behalen van je BHAG (big hairy audacius goal). Maar waar moet je beginnen? Hier zijn de vijf elementen die je nodig hebt voor een effectief jaarplan:

  1. Definieer je doelen: Voordat je begint met het opstellen van je jaarplan, moet je je doelen bepalen.
    Wat wil je bereiken? Wat is je BHAG? Wat zijn je financiële doelstellingen? Je kan dit ook opdelen in 12 maanden, om zo het uiteindelijke doel wat je dat jaar wilt bereiken behapbaar te maken. Heb je moeite met het definiëren van je doelen? Start bij het opstellen van je BHAG. Dit is een mega brutaal, groot doel wat jij wilt bereiken met je onderneming. Dit hoeft niet meetbaar of tijdsgebonden te zijn zoals de doelen in je jaarplan. Voorbeeld BHAG amazon: “Every book, ever printed, in any language, all available in less than 60 seconds.” (Amazon)
    Nadat je je BHAG heb opstelt kun je bedenken hoe je dichter bij dit doel kunt komen in het komende jaar.
  2. Maak een strategie: Een strategie is een plan om je doelen te bereiken. Je strategie moet je helpen om je doelen op een efficiënte manier te bereiken. Denk aan hoe je je doelen wilt bereiken, wie je nodig hebt om je te helpen, wat je nodig hebt om je doelen te bereiken, etc.
  3. Stel een tijdschema op: Je strategie is niet voldoende, je moet ook een tijdschema opstellen. Stel een realistisch tijdschema op voor elk doel dat je wilt bereiken. Plan ook wat je moet doen als je doelen niet worden gehaald.
  4. Maak een budget: Je jaarplan is niet volledig zonder een begroting. Bepaal hoeveel geld je nodig hebt om je doelen te bereiken, en bepaal ook welke andere middelen je nodig hebt (personeel, materialen, etc.).
  5. Monitor je vooruitgang: Een jaarplan is nutteloos als je niet kunt zien of je je doelen behaalt. Stel regelmatig controles in om je vooruitgang te monitoren. Zorg ervoor dat je de veranderingen bijhoudt die je maakt om je doelen te bereiken. Door je doelen SMART te maken (Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch, Tijdsgebonden) zorg je ervoor dat het monitoren gemakkelijk kan worden gedaan.

Door deze vijf elementen in je jaarplan op te nemen, kun je je bedrijf naar het volgende niveau tillen.

De voordelen van een jaarplan

Een goed jaarplan is het fundament voor een succesvol ondernemersjaar. Door een jaarplan te maken, kun je je bedrijf en je doelen organiseren en krijg je inzicht in wat je nodig hebt om te slagen. Hier zijn enkele voordelen van een goed jaarplan:
Focus: Door een jaarplan te maken, geef je jezelf een duidelijke richting. Je hoeft je niet meer af te vragen wat je moet doen of waar je naartoe gaat. In plaats daarvan kun je je richten op wat je nu moet doen om je doelen te bereiken.
Efficiency: Een goed jaarplan helpt je om meer efficiënt en effectief te werken. Je kunt je tijd beter benutten door je doelen in kleine stappen te verdelen en een tijdschema op te stellen.

Financieel inzicht: Een jaarplan helpt je ook om een realistisch budget te maken. Door je financiële doelen te definiëren en een begroting op te stellen, krijg je inzicht in hoeveel geld je kunt uitgeven om je doelen te bereiken.
Meetbaarheid: Door regelmatig je vooruitgang te monitoren, krijg je een goed beeld van waar je bent en waar je naartoe gaat. Dit helpt je om je doelen te bereiken en je te concentreren op de volgende stappen die je moet nemen. Een goed jaarplan is dus een must voor elke ondernemer. Als je deze tips volgt, zul je zien dat je je doelen eenvoudiger en efficiënter kunt bereiken.

Wat zijn de valkuilen bij het opstellen van een jaarplan?

Het maken van een jaarplan kan een uitdaging zijn, maar er zijn een aantal valkuilen waar je op moet letten. Een valkuil voor het opstellen van een jaarplan kan zijn dat je te veel doelen stelt. Hierdoor is het niet meer overzichtelijk hoe je je einddoelen wilt behalen. Om te zorgen dat je niet belangrijke doelen niet opstelt kun je een prioriteitenlijst maken waarin je de belangrijkste doelen bovenaan zet, zo hou je de focus!
Nog een valkuil kan zijn dat je de doelen te ambitieus inschat. Zo kunnen ze te groot of ver zijn voor je onderneming dat het behalen er van niet lukt binnen de gewenste periode. Wees dus realistisch wanneer je de doelen bekijkt, en schat in of ze in het jaar of in de gewenste maand behaald kunnen worden.

Vragen over een jaarplan?

Als je een jaarplan opstelt, ben je al een stap dichter bij het bereiken van je zakelijke doelen. SFAA biedt je de hulp die je nodig hebt om een effectief jaarplan op te stellen. Onze professionals helpen je om je doelen te definiëren, een strategie te maken, een budget op te stellen en je vooruitgang te monitoren.
Neem contact met ons op voor meer informatie over hoe wij je kunnen helpen bij het opstellen van een
jaarplan. Daarnaast helpt SFAA je met het behalen van het ultieme belastingvoordeel. Neem contact met ons op!