Kredietverzekeringen, wat moet u weten?

Deze week in onze blog: Kredietverzekeringen, wat moet u weten?

“Uit onze administratie is gebleken dat de volgende factuur/facturen nog niet is/zijn betaald.”

Komt dit u bekend voor? Betalingen van klanten niet ontvangen? Waarom zou u dit risico aangaan, terwijl u dit risico ook zou kunnen mijden? Door een kredietverzekering af te sluiten, weet u zeker dat u uw geld terugkrijgt. Wilt u weten hoe? U leest het in deze blog.

Kredietverzekeringen, wat zijn dat?

Stel dat u een factuur stuurt naar uw klant, maar geen betaling ontvangt. Om te voorkomen dat u uw geld nooit meer krijgt, kunt u een kredietverzekering afsluiten. Uw verzekeraar zal dan het geld aan u betalen. Let op: het afsluiten van een kredietverzekering heeft enkel nut als u zakelijke klanten heeft.

Wat voor soorten kredietverzekeringen zijn er?

Er zijn een aantal soorten kredietverzekeringen, waar u de meest geschikte voor uzelf uit kunt kiezen. Ontvangt u af en toe een groot bedrag van uw klanten? Dan is de verzekering per transactie het meest geschikt voor u. Heeft u een bepaalde klant van wie u vaak een groot bedrag ontvangt? Dan kunt u het beste kiezen voor de verzekering per debiteur.
Bent u een ondernemer die internationaal handelt? Dan past een kredietverzekering per land het beste bij u. Zou u toch liever willen gaan voor een volledig pakket? Dat kunt u het beste kiezen voor een omzetverzekering. Uw hele omzet wordt hierbij gedekt tegen alle klanten die niet betalen.

Wat zijn de kosten van een kredietverzekering?

Voor een kredietverzekering betaalt u een premie over uw omzet. Zoals vermeld, zijn er diverse soorten kredietverzekeringen. De premie die u betaalt over de kredietverzekering, hangt dan ook af van de soort verzekering die u heeft gekozen. Bij het bepalen van de premie kijkt de verzekeringsmaatschappij onder andere naar:

  • omzetvolume
  • aantal debiteuren
  • het gedekte percentage bij schade-uitkering
  • vestigingsland van de debiteuren
  • de hoogte van uw eigen risico

Waar moet u zich aan houden?

Een verzekeraar zal u niet zomaar een verzekering aanbieden. U moet als verzekerde een aantal verplichtingen nakomen. Om hier een aantal voorbeelden van te noemen: er is sprake van een kredietlimiet die door de verzekeraar wordt gehanteerd en u dient duidelijke afspraken te maken met uw afnemer over onder andere de betalingsvoorwaarden. Ook dient u uw verzekeraar zo spoedig mogelijk te informeren als uw afnemer niet op tijd betaalt.

Waar kunt u aankloppen voor het aanvragen van een kredietverzekering?

Er zijn diverse commerciële aanbieders van kredietverzekeringen. Daarnaast bieden ook banken vaak een kredietverzekering aan en zijn er ook brancheverenigingen bij wie u kunt terecht kunt.

Exportkredietverzekering

Bij bijvoorbeeld grote transacties of bij landen die minder stabiel zijn, kan het weleens voorkomen dat een exportkredietverzekeraar geen dekking kan bieden. Een optie voor u in dit geval is om de exportkredietfaciliteit van de Nederlandse staat te bekijken. Via deze weg kunt u zich dan laten verzekeren. Bekijk de website Rijksoverheid.nl voor meer informatie hierover.

Tot slot

Wilt u meer inzicht over u openstaande debiteuren? Of zou u hier graag advies over willen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op! SFAA helpt u graag om zo efficiënt mogelijk te ondernemen! U kunt ons bellen op het nummer 020-2610723 of u kunt mailen naar info@sfaa.nl.