poppetje1

Als DGA kunt u de pensioen in uw BV opbouwen, maar er zijn ook andere mogelijkheden. Hieronder heeft SFAA drie mogelijke alternatieven voor u uitgezocht en de voor- en nadelen voor u op een rij gezet.

Oudedagssparen

Bij het oudedagssparen wordt er jaarlijks een percentage van uw loon gereserveerd voor een pensioenvoorziening. Het geld hoeft u niet echt opzij te zetten, maar wanneer er op de pensioendatum geen (fysiek) geld is, dan wordt uw pensioen door de belastingdienst als afgekocht beschouwd.

Voordeel:

  • Het geld blijft in de onderneming. De DGA kan zijn middelen optimaal inzetten voor de onderneming.

Nadelen:

  • Fiscaal nadelig. De pensioeninleg is aftrekbaar tegen (meestal) 20 procent, terwijl de uitkeringen worden belast tegen tarieven die kunnen oplopen tot 52 procent.

Lijfrente

Op basis van uw inkomen kunt u ook een lijfrente opbouwen. De premie kunt u aftrekbaar stellen in box 1 en ook de uitkeringen zullen in box 1 worden belast.

Voordelen:

  • Uw pensioen wordt gegarandeerd, omdat het pensioen van begin af aan bij een externe partij wordt opgebouwd. Bij tegenvallende resultaten of een faillissement van de BV blijft het opgebouwde pensioen bestaan.
  • Belastingvoordeel. Het belastingvoordeel is groter dan bij pensioenopbouw in de BV. In de BV is de opbouw aftrekbaar tegen 20 (of 25) procent en voor lijfrente is dat 36,5 tot 52 procent.

Nadelen:

  • Niet inflatiebestendig. De nominale uitkering blijft gedurende de uitkeringstijd gelijk.
  • U heeft het geld niet ter beschikking. U kunt het geld niet langer voor uw bedrijf of in privé gebruiken, omdat u de premie daadwerkelijk moet afdragen.

 Vermogen in box 3

Ook is het mogelijk om een pensioen in box 3 op te bouwen. Echter is dit geen pensioen, maar een vermogen waarvan u na uw pensioen kunt leven.

Voordelen:

  • Alle vrijheid om te bepalen hoe het vermogen wordt geïnvesteerd en wanneer het wordt opgenomen.
  • Inkomsten worden niet belast. Dividend, rente en verkoopopbrengsten van vermogen in box 3 zijn onbelast.

Nadelen:

  • Jaarlijks wordt het opgebouwde vermogen belast met 1,2 procent vermogensrendementsheffing.

Heeft u vragen over de opbouw van uw pensioen of wilt u graag weten wat voor u het meest voordelig is, neem dan vrijblijvend contact met ons op via 020-2610723 of mail uw vraag naar info@sfaa.nl. SFAA is here to help!

Pensioen opbouwen als DGA