Operational lease, private lease of financial lease?

Operational lease, private lease of financial lease? Als je een nieuwe auto wil aanschaffen dan kom je voor een aantal keuzes te staan. Je kunt een auto kopen (dan kom je voor de keuze te staan om privé of zakelijk aan te schaffen), of een auto leasen.  In het geval van leasen kom je voor keuze privé of zakelijk, in dit geval heet het private of zakelijk leasen. Zakelijk leasen heeft dan ook wederom twee keuzes: operational of financial lease. Wat deze termen allemaal betekenen vertellen we je verder in deze blog!

Privé of zakelijk een auto leasen?

Dit is de eerste keuze waar je voor komt te staan op het moment dat je een auto gaat leasen. De keuze is net als bij het kopen van een auto gekoppeld aan de vraag of je de auto vooral gaat gebruiken voor zakelijke of voor privédoeleinden.

Op het moment dat je maar weinig privé kilometers maakt, is het zakelijk leasen van een auto vaak belastingtechnisch aantrekkelijk. De grens ligt bij 500 privé kilometers per jaar, op het moment dat je deze grens overschrijdt ziet de belastingdienst je auto niet volledig als zakelijke auto en moet je bijtelling betalen. Daarnaast kan het ook nog verschil maken of de auto elektrisch is en hoe nieuw de auto is. Het is dus afhankelijk van de situatie. Wil je zeker weten dat je een juiste keuze maakt? Wij geven je graag advies!

Zit je onder de 500 kilometers voor privédoeleinden dan is het voordeliger om de auto zakelijk te leasen. Tot 500 kilometer wordt het namelijk niet als loon in natura gerekend. 

Rijd je meer dan 500 prive kilometers, dan ziet de belastingdienst dit als een loon in natura, omdat je met geld uit je bedrijf iets leaset voor privédoeleinden. Hierover moet je belasting betalen.

Als je meer dan 500 prive kilometers rijdt is het in vrijwel alle gevallen voordeliger om de auto privé te leasen. Het is dus belangrijk dat je van te voren goed inschat of je boven of onder de 500 prive kilometers blijft, je kunt dit namelijk niet achteraf nog aanpassen. 

Hoe werkt een rittenregistratie? 

Je houdt het aantal prive gereden kilometers bij in een rittenregistratie. Hierin vermeld je de postcode en het huisnummer van waar je bent vertrokken en waar je heen rijdt. Ook houd je de zakelijk gereden kilometers bij zodat je kunt verantwoorden dat dit daadwerkelijke zakelijke kilometers zijn. Dit bijhouden moet van de belastingdienst, als je niet kunt aantonen dat je onder de 500 prive kilometers bent gebleven, moet je namelijk bijtelling betalen. Op je rittenregistratie moet het volgende worden vermeld: 

  • het merk van de auto
  • het type auto
  • het kenteken van de auto
  • de periode waarin u de auto hebt gebruikt
  • de ritgegevens

U vermeldt per rit:

  • de datum
  • de begin- en eindstand van de kilometerteller
  • het vertrek- en aankomstadres. Had u een afspraak en reed u daar vanaf uw werkadres heen en daarna weer terug, dan hebt u 2 ritten gemaakt.
  • de route die u hebt gereden, als u niet de meest gebruikelijke route hebt genomen
  • of het een privérit is of een zakelijke rit
  • de privé-omrijkilometers als tijdens een rit zowel zakelijke als privé kilometers worden gereden

Voor de rittenregistratie geldt een bewaarplicht van 7 tot 10 jaar. Tegenwoordig zijn er veel programma’s, Excel templates en andere producten te vinden die de rittenregistratie gemakkelijker maken om bij te houden. Heb je vragen over de rittenregistratie? Wij helpen je graag verder. 

Elektrische auto leasen:

Op elektrische auto’s gelden aantrekkelijke kortingsregelingen. Zo betaal je in ieder geval tot en met 2024 geen wegenbelasting en BPM (aanschafbelasting). Daarnaast kun je als eigenaar van een elektrische auto ook profiteren van verschillende subsidieregelingen en ben je minder kwijt aan onderhoud. Ook is laden goedkoper dan tanken – zelfs als je je auto bij een snellader oplaadt. Een ander pluspunt van een elektrische auto is dat er over het algemeen veel minder onderhoud nodig is dan een brandstofauto. Tenslotte is een elektrische auto beter voor het milieu. Elektrisch leasen is dus zeker een optie om te overwegen.

Twee soorten zakelijk leasen

Op het moment dat je onder de 500 privé kilometers blijft, en je kiest voor zakelijk leasen kom je voor nog een keuze te staan. Ga je namelijk voor operational lease of kies je voor financial lease? Wat houden de termen operational lease en financial lease precies in? Het verschil zit in het plaatsen van de lease op de balans van je onderneming.

Financial lease

Wanneer je voor deze vorm van leasen kiest, plaats je de auto op je balans. Jij bent dan de economische eigenaar van de auto. Je koopt dan eigenlijk je auto op afbetaling. De lening loopt in de meeste gevallen via de bank, je kunt het zien als een hypotheek wanneer je je huis koopt.  

Eigenaarschap: Financial lease biedt direct eigenaarschap van de auto. Dit maakt het voordelig voor ondernemers die de auto op hun balans willen hebben en fiscale voordelen willen benutten 

Fiscale Voordelen: Financial lease biedt fiscale voordelen, waaronder renteaftrek, investeringsaftrek en btw-teruggave, die gunstig kunnen zijn voor bedrijven

Flexibiliteit in Autokeuze: Ondernemers hebben de vrijheid om zowel nieuwe als gebruikte auto’s te leasen, waardoor ze kunnen kiezen voor een auto die past bij hun budget en behoeften.

Operational lease

Operational lease verschilt van financial lease doordat dit meer lijkt op het langdurig huren van een auto. Je bent dan ook geen eigenaar van de auto. Vaak gaat dit gepaard met de voordelen dat ook het onderhoud en de onderhoudskosten voor rekening van de leasemaatschappij zijn. 

Geen Eigendom: Bij operational lease blijft de leasemaatschappij eigenaar van de auto. Dit kan voordelig zijn voor bedrijven die geen eigenaar willen worden van de voertuigen. Dit kan je zien als een soort huren van de auto.

Inclusieve Diensten: Operationele leasecontracten omvatten meestal diensten zoals onderhoud, verzekering en wegenbelasting, waardoor bedrijven zich geen zorgen hoeven te maken over bijkomende kosten.

Daarnaast kun je kiezen voor een mindere vorm van operational lease, dit heet netto operational lease, hierbij zijn de kosten lager maar moet je de verzekering en dergelijke zelf regelen.

Het verschil voor de boekhouding

Voor de boekhouding zit het verschil met name in de opname op de balans. Bij financial lease wordt de auto opgenomen op de balans aan de debetzijde. Aan de creditzijde wordt de schuld bij de kredietverstrekker opgenomen. De auto wordt periodiek afgeschreven en de schuld wordt periodiek afbetaald. Hierdoor verminderen beide in waarde.

Bij operational lease wordt de auto niet geactiveerd op de balans, wat ervoor zorgt dat alleen de kosten op de winst- en verliesrekening komen. Maar er verder geen wijzigingen op de balans zijn.

Wat is de voordeligste optie?

Dit hangt af van je persoonlijke situatie, maak je veel privé kilometers? Is het voordeliger om de auto op je balans te hebben en af te schrijven? Wil je het risico nemen van een aankoop op krediet? Allemaal dingen die je in overweging moet nemen. Heb je hier hulp bij nodig of wil je dat een van onze financiële experts kijkt naar jouw situatie? Neem dan contact met ons op! Je kunt een gratis adviesgesprek inplannen, wil je liever direct iemand spreken, bel dan naar +31 20-2610723. We helpen je graag verder!