Wilt u een goed doel, vereniging of evenement sponsoren? Lees dan onze blog waarin we u tips geven omtrent de regels van sponsoring.

Wilt u een goed doel, vereniging of evenement sponsoren? Lees dan onze blog waarin we u tips geven omtrent de regels van sponsoring.

In het algemeen is het van belang dat u te allen tijde persoonlijk voordeel voorkomt. Wanneer sponsoring u zelf, of nabije persoonlijke relaties geen direct voordeel oplevert, dan is er meestal niet veel aan de hand. De fiscus ziet een bijdrage dan als reclame, en u kunt gewoon de kosten volledig aftrekken van de winst.

Wanneer is er wel sprake van persoonlijk gewin?

Wanneer u een evenement sponsort en u met uw relaties daarvoor kaarten krijgt, dan kan de fiscus dit al als persoonlijk gewin zien. U zult dan de kosten als representatiekosten moeten opvoeren, waarmee u slechts beperkt de kosten kunt aftrekken (voor 73,5%).

Ook wanneer er sprake is van privévoordeel voor u of een van uw medewerkers, dan zijn de kosten beperkt aftrekbaar.

De grote vraag die rijst is hoe u bewijst dat sponsoring niet voor privé-doeleinden is.

Uit jurisprudentie is gebleken dat de fiscus de aftrek van kosten alleen kan weigeren wanneer ‘geen redelijk denkend ondernemer deze gemaakt zou hebben’. Het verkrijgen van persoonlijk belang moet er dus wel heel dik bovenop liggen wil de fiscus moeilijk doen over het opvoeren van zakelijke kosten.

Om aan te tonen dat er geen persoonlijke belangen zijn, is het mogelijk om de resultaten van de sponsoring bij te houden. Heeft u bijvoorbeeld aantoonbaar klanten over gehouden aan sponsoring, dan staat u al een stuk sterker, omdat er een zakelijk belang is. Ook het inzichtelijk maken van winst/omzet resultaten voor en na sponsoring kunnen al volstaan.

Kortom er is dus genoeg ruimte om de kosten zakelijk op te voeren, maar onze tip is om wel alle schijn van privé voordeel te vermijden. Sponsor daarom niet direct één van uw gezinsleden of medewerkers, tenzij u kunt aantonen dat er zakelijk belang is of u de beperkte aftrekbaarheid voor lief neemt.

Tot slot

Reclamekosten kunt u volledig aftrekken van de winst. Voor representatiekosten geldt een aftrekpercentage van 73,5 procent.

Wilt u meer informatie over de mogelijkheden tot spon
soring, neem dan vrijblijvend contact met ons op. We leggen het u graag uit. Neem contact op door te bellen naar 020-2610723 of via mail op info@sfaa.nl.Wilt u een goed doel, vereniging of evenement sponsoren? Lees dan onze blog waarin we u tips geven omtrent de regels van sponsoring.