Eigen bedrijf

Bent u van plan om een eigen onderneming te starten? Wij hebben deze week in onze blog voor u een stappenplan gemaakt voor een succesvolle start van uw bedrijf!

Stap 1 Ondernemingsplan

Het schrijven van een ondernemingsplan is essentieel bij het starten van uw eigen bedrijf. Hierin staat namelijk het een uitgewerkte bedrijfsidee, maar ook de marktonderzoek (zo veel mogelijk informatie over klanten en concurrenten) en een financieel plan (hoeveel geld is er nodig en hoe u dat gaat financieren). Een tip bij het opstellen van een ondernemingsplan is om vooral realistisch te blijven. Vraag bijvoorbeeld ook naar feedback van anderen.

Stap 2 Bepalen rechtsvorm

Bij het starten van uw eigen onderneming dient u te kiezen voor een bedrijfsvorm. De meest voorkomende bedrijfsvormen: Eenmanszaak, BV, NV of VOF. De rechtsvorm heeft onder andere gevolgen voor belastingzaken en voor de aansprakelijkheid. Wilt u meer informatie over het kiezen van een rechtsvorm dat het beste bij u past? Lees dan nu onze blog hierover.

Stap 3 Kiezen van een bedrijfsnaam

Het kiezen van een goede bedrijfsnaam is natuurlijk van belang. Het zegt overigens waar uw bedrijf voor staat en het moet tegelijkertijd pakkend zijn. Wilt u meer weten over de regels en waar u op moet letten? Lees dan onze blog: hoe kies ik mijn bedrijfsnaam?

Stap 4 KvK inschrijving

Bent u er klaar voor om over te gaan naar de officiële start van uw bedrijf? Dan dient u uw bedrijf in te schrijven bij de Kamer van Koophandel. Er is een aantal aspecten die hierbij belangrijk zijn. Lees hier onze blog over de voor- en nadelen van de inschrijving bij de KvK. Bekijk verder de website van de Kamer van Koophandel om erachter te komen hoe u zich moet inschrijven.

Stel u neemt direct personeel in dienst bij de start van uw onderneming. Tijdens de inschrijving bij de KvK meldt u zich dan direct aan als werkgever.

Stap 5 Bankzaken regelen

Kunt u de financiering niet geheel uit eigen vermogen doen? Dan heeft u bijvoorbeeld de optie om een lening af te sluiten bij de bank. Zorg ervoor dat de financiën goed zijn opgenomen in uw ondernemingsplan. De bank gaat namelijk eerst uw aanvraag beoordelen.

Stap 6 Administratie op orde hebben

Zeer van belang is het opzetten en bijhouden van een goede administratie. Indien u dit niet doet, kunt u flinke boetes krijgen van de belastingdienst. Zo heeft de belastingdienst een aantal punten opgesteld waaruit uw administratie hoort te bestaan. Ook stellen zij btw-verplichtingen aan de administratie. U dient de administratie 7 jaar te bewaren.
De keuze voor het bijhouden van de administratie ligt natuurlijk bij u. Zo kunt u ervoor kiezen om dit zelf te doen of juist uit te besteden.

Stap 7 Verzekeringen

Risico’s zijn bijna overal te vinden. Daarom is het voor u als ondernemer zeer van belang om de bedrijfsrisico’s zoveel mogelijk in te dekken. Hierbij valt te denken aan bedrijfsverzekeringen (bijvoorbeeld arbeidsongeschiktheidsverzekering of goederenverzekering), maar ook persoonlijke verzekeringen.

Stap 8 Naamsbekendheid

Middels naamsbekendheid stelt u de wereld op de hoogte van uw nieuwe onderneming. U kunt beginnen met het verspreiden van informatie over uw onderneming onder kennissen en vrienden. Uiteraard kan het gebruik van folders als handig hulpmiddel dienen. Daarnaast is het vandaag de dag bijna onmisbaar om een goede website te hebben. Bij het plaatsen van teksten en beelden op uw website, is het van belang om rekening te houden met SEO-trends. SEO staat voor ‘search engine optimization’ en zorgt ervoor dat uw website eerder in de zoekresultaten van bijv. Google worden weergegeven.

Uw website kunt u bovendien promoten op de allerlei social media platforms. Bij actief gebruik van deze platforms zal de naamsbekendheid van uw onderneming toenemen. Zorg er dus voor dat u een online profiel van onder andere Facebook, Twitter en LinkedIn aanmaakt.

Tot slot

Heeft u hulp nodig bij het starten van een eigen onderneming? Of heeft u vragen over het stappenplan? SFAA helpt u graag met een succesvolle start van uw nieuwe onderneming! Bel ons op 020-2610723 of stuur een mail naar info@sfaa.nl.Eigen bedrijf