Suppletieaangifte

Bij het opstellen van jaarstukken blijkt vaak dat er te weinig of juist te veel btw is afgedragen. Moet je hiervoor nu een suppletieaangifte (een belastingaangifte waarmee een correctie kan worden aangegeven aan de belastingdienst) indienen?

Te weinig (of te veel) btw afgedragen
Bij de jaarafsluiting worden er vaak wijzigingen aangebracht in de administratie die gevolgen voor de btw kunnen hebben. Bijvoorbeeld de btw op bepaalde kosten (zoals horecabestedingen) niet als voorbelasting in aftrek mag worden gebracht maar deze wel in de btw-aangifte is meegenomen. Daarnaast kan blijken dat er door foutieve boekingen of door zaken die je bent vergeten te boeken, te veel of te weinig btw is afgedragen.

Tot € 1.000
Is correctie van jouw aangifte(n) nodig? En blijkt dat je € 1.000 of minder moet betalen? Dan mag je deze verwerken in de eerstvolgende aangifte. Verwerk de correcties in de juiste rubrieken van de aangifte. Houd er rekening mee dat je dan geen naheffingsaanslag krijgt. Als de btw-correctie hoger is dan € 1.000 ben je verplicht om een suppletieaangifte voor de btw in te dienen. De suppletieaangifte moet je digitaal indienen. Dit kan door in te loggen op de website van de belastingdienst of door jouw eigen software te gebruiken.

Boete?
Kom je erachter dat je te weinig btw hebt afgedragen, Corrigeer dit dan zo snel mogelijk met het formulier ‘Suppletie omzetbelasting’. Als de belastingdienst achteraf ontdekt dat je opzettelijk te weinig btw hebt betaald, dan is het mogelijk dat er een vergrijpboete word opgelegd. Deze is meestal hoger dan een verzuimboete. Niet-aangegeven btw schulden krijgen namelijk veel aandacht van de belastingdienst. Belangrijk: Ook als je een suppletieaangifte doet, kun je een boete krijgen,. Als het verschuldigde btw-bedrag hoger is dan € 20.000 of meer dan 10% van de te betalen btw over het boekjaar, wordt er een verzuimboete van 5% opgelegd.

Heb je nou vragen over dit onderwerp? Wacht dan niet en neem contact met ons op! Bel naar +31 20-2610723 of mail naar info@sfaa.nl. We helpen je graag!