Brexit, verandering voor ondernemers

Het verenigd koninkrijk heeft met haar 66 miljoen inwoners en haar e-commerce markt van ruim 200 miljard veel kansen waar jij als webshop houder op in kan spelen. Naast de e-commerce markt heeft het VK een erg open markt economie waarbij  je als buitenlands bedrijf makkelijk  producten en diensten kan verkopen. Maar sinds de Brexit is er veel veranderd voor ondernemers die verkopen aan het Verenigd Koninkrijk. In deze blog lees je wat er is veranderd, zodat jij als ondernemer nog steeds zaken kunt doen in het Verenigd Koninkrijk zonder onvoorziene kosten.

Wat is er veranderd?

Sinds 1 januari 2021 behoort het Verenigd Koninkrijk niet meer tot de EU, dit heeft als gevolg dat er verschillende dingen zijn verandert. Denk aan producteisen, verplichtte in en uitvoeraangiftes, andere btw regels en het aanvragen van documenten bij import en export. Deze verandering door de Brexit is belangrijk om te weten als ondernemer!

Producteisen

Producten die je wilt verkopen aan consumenten, of bedrijven in het Verenigd Koninkrijk moeten voldoen aan specifieke producteisen. Deze producteisen kunnen afwijken van de geldende eisen hier in Nederland, waar het CE-keurmerk geldt. Deze verandering door de Brexit heeft als gevolg dat deze producten een UKCA-keurmerk moeten hebben voordat ze ingevoerd mogen worden in het VK. De specificaties voor de producten zijn te vinden op de website van de Britse overheid.  Zorg ervoor dat je voordat je naar het VK exporteert de checks op je producten hebt gedaan en hier de documentatie van bezit, zo kom je niet voor onverwachte kosten te staan.

Verplichtte in en uitvoeraangiftes

Voor de goederen die je verkoopt aan consumenten in het Verenigd Koningrijk doe je een uitvoeraangifte in Nederland en een invoeraangifte in het VK. Voor de uitvoeraangifte heb je een EORI-nummer nodig. Heb je vragen over het EORI-nummer, check dan dit artikel, hier staat alles over het EORI-nummer uitgelegd! Daarnaast duurt afhandeling bij de douane nu langer dan voorheen. Ook betaal je meer kosten zoals invoer-btw en afhandelkosten. Dat is de voornaamste verandering door de Brexit met betrekking op de in en uitvoeraangiftes.

BTW

Voor leveringen buiten de EU geldt een 0% tarief, dit betekend dat je geen BTW verschuldigd bent bij het invoeren van producten. Toch is dit niet helemaal waar, de Britse overheid heeft daarop namelijk verzonnen dat bij verkoop aan consumenten wel import-btw moet worden betaald. Voor leveringen tot 135 Britse pond moet de importeur (jij als verkoper) de btw afdragen, is het bedrag hoger dan 135 pond dan moet de afnemer dit afdragen. Je kunt er alsnog voor kiezen om altijd de btw voor je eigen rekening te nemen, zo weet je beter waar je aan toe bent. Je weet natuurlijk niet altijd of je op of onder de 135 Britse pond blijft. Heb je vragen over wat dit voor jouw situatie betekend? Lees onze blog met meer informatie of neem contact op met een van onze financiële rekenwonders.

Wanneer jij de btw moet afdragen aan het Verenigd Koninkrijk moet je dit doen via je eigen Britse btw nummer. Het aanvragen van een brits btw nummer kun je doen bij de Britse belastingdienst. Dit is ook het nummer waarmee je de btw kunt terugvorderen. Je weet vooraf natuurlijk niet altijd of een bestelling onder, of boven de 135 pond komt, het aanvragen van een Brits btw nummer is dus in bijna alle gevallen de verstandigste optie.

Aanvragen documenten

Zoals eerder genoemd wordt aangeraden om een btw nummer aan te vragen bij de Britse belastingdienst. Het terugvorderen van de btw moet bij de Britse belasting dienst, hierom is het erg belangrijk dat je een brits btw nummer bezit.

Ook is het EORI-nummer van belang op het moment dat je zaken doet met ondernemers buiten de EU, Dit kan bij de Nederlandse douane. Hulp nodig bij het aanvragen van documenten? Neem contact met ons op, we helpen je graag verder!

Daarnaast kan een artikel 23-vergunning handig zijn op het moment dat je veel te maken hebt met verkopen in het Verenigd Koninkrijk. Deze vergunning geeft het recht om de te betalen invoer-btw niet op het moment van de feitelijke invoer aan te geven en te betalen bij de Douane, maar later bij de eerstvolgende, periodieke aangifte omzetbelasting. Dit kan voordelig zijn voor de liquiditeit van je bedrijf doordat je niet de invoer-btw kosten hoeft voor te financieren. Zo bereken je bij de aangifte omzetbelasting wat je onder aan de streep verschuldigd bent aan de Britse overheid.

De toekomst

In de toekomst zal er ongetwijfeld nog veel veranderen in de regelgeving waarmee je te maken krijgt bij verkopen aan het VK. Dit komt doordat de Brexit pas sinds 1 januari officieel is ingegaan, en er nog veel dingen zijn die moeten worden besproken. De verandering oor Brexit zal dus nog niet zijn afgelopen, houdt daarom onze blogs in de gaten! Wij brengen je op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Heb je vragen over de Brexit en wat dit voor jou als ondernemer betekent? Vraag een gratis advies gesprek met een van onze financiële rekenwonders aan, of neem telefonisch contact met ons op door te bellen naar +31 20-2610723.