keuzes

Wanneer je een bedrijf gaat oprichten is het goed om te weten voor welke rechtsvorm je het beste kunt kiezen voor jouw onderneming. Als beginnend ondernemer is het soms lastig om te weten welke rechtsvorm het meest gunstig is voor jouw bedrijf, daarop volgend hebben wij een artikel opgesteld wat jouw keuze eenvoudiger kunt maken.

Wanneer je een onderneming start zul je waarschijnlijk moeten kiezen tussen: Eenmanszaak, BV, NV of VOF. Dit zijn namelijk de meest voorkomende rechtsvormen. Wat houden deze rechtsvormen nou precies in?

Eenmanszaak

De meeste ondernemers starten een eenmanszaak. Deze kun je vrij eenvoudig oprichten. Met een eenmanszaak heb je in het begin meestal meer belastingvoordeel dan bijvoorbeeld een bv. Lees meer over welke voordelen er voor jou gelden in dit artikel. De naam zegt het al, er is maar 1 eigenaar. In het geval van een eenmanszaak ben je voor het grootste gedeelte privé aansprakelijk. Mocht je failliet gaan kan je dus een groot gedeelte van je eigen vermogen kwijt raken.  

Besloten vennootschap (bv)

Een besloten vennootschap (bv) is een rechtspersoon, een zelfstandige entiteit. Dat betekent dat de bv in de meeste gevallen aansprakelijk is voor eventuele schulden. Het kapitaal van een bv is verdeeld in aandelen, die in bezit zijn van de aandeelhouders. De hoogste macht ligt bij deze aandeelhouders. De eigenaar van de bv is niet privé aansprakelijk. Om  kapitaal uit je bv veilig te stellen bij een eventueel faillissement kan een holding structuur aantrekkelijk zijn. Lees meer over het hebben van een holding boven je bv in dit blog.

Naamloze vennootschap (nv)

Ook een naamloze vennootschap (nv) heeft aandeelhouders. Een nv heeft aandelen die vrij verhandelbaar zijn op de beurs, de aandelen zijn aan toonder. Ze staan niet op naam geregistreerd. Bij een nv is er een verplicht startkapitaal van minimaal 45.000 euro nodig, dit staat in de Nederlandse wet. Zowel de bv en nv moeten jaarstukken opstellen en deponeren bij KVK.

Vennootschap onder firma (vof)

Ga je samen met anderen een bedrijf starten? Dan kun ja een vennootschap onder firma (vof) oprichten. Iedere persoon die vennoot wordt brengt iets in. Bij een vof zijn alle vennoten privé aansprakelijk. Het werkt dus als een soort eenmanszaak met meerdere vennoten.

Welke vorm is het meest aantrekkelijk voor jou?

Welke rechtsvorm moet je kiezen voor jouw onderneming? dat hangt af van verschillende criteria.

Wanneer je in je eentje een onderneming wilt beginnen en verwacht nog niet veel winst te gaan draaien is het erg interessant om een eenmanszaak te starten, omdat je dan de meeste tegemoetkomingen kunt aanvragen. Ben je met meerdere ondernemers, dan kan een VOF aantrekkelijk zijn om op te richten.

Bij een VOF ben je net als bij een eenmanszaak privé aansprakelijk. In dit geval samen met je vennoten. Hierdoor is het raadzaam om een vennootschapscontract op te stellen om afspraken over aansprakelijkheid, bevoegdheden, verantwoordelijkheden en winstverdeling zwart op wit te hebben. Dit is overigens niet verplicht voor inschrijving bij de KvK. De vennoten kunnen bestaande personen zijn, maar ook bestaan uit rechtspersonen zoals bv’s. Wil je niet privé aansprakelijk zijn dan is een BV of een NV een geschiktere vorm.

Bij een BV en een NV is er geen privé persoon aansprakelijk, het bedrijf is de rechtspersoon. De aandeelhouders hebben de macht in het bedrijf, maar zijn dus niet aansprakelijk wanneer er eventuele schulden bij een faillissement komen kijken.

Het verschil tussen een nv en een bv is dat bij een bv de aandelen op naam zijn. De gegevens van de aandeelhouders worden bijgehouden in het registeraandelen.

Een BV of NV heeft een groter kapitaal nodig om op te richten en geeft minder mogelijkheden tot tegemoetkomingen van de overheid. Hierdoor is het als je klein wilt of moet beginnen vaak minder aantrekkelijk.

Tot 2012 moest er voor de oprichting van een bv 18.000 euro kapitaal zijn, dit is nu niet meer het geval, het kapitaal mag ook 1 cent zijn. Wel moet er een geldstroom in het bedrijf zijn, is dit niet het geval dan zijn de eigenaren alsnog privé aansprakelijk.

Bij het oprichten van een NV moet er minimaal een kapitaal zijn van 45.000 euro.

Jouw keuze?

Welke rechtsvorm het meest gunstig is om te kiezen voor jouw onderneming hangt af van wat jij belangrijk vind en voor ogen hebt voor de toekomst, Ben je met andere ondernemers? Heb je veel kapitaal? Wil je dit kapitaal in je bedrijf investeren of privé houden? Verwacht je veel winst te draaien? Dit zijn allemaal dingen om goed over na te denken.

Het is belangrijk om je hier goed in te verdiepen, mocht je hier zelf niet uitkomen neem dan contact op met ons. Onze financiële rekenwonders kunnen je helpen met het maken van de beste keuze en je ontzorgen van het belasting en administratie ‘’gedoe’’. Bel naar +31 20-2610723 of mail naar info@sfaa.nl.