de WKR personeelsfeest wkr

Je werknemers motiveren kan soms lastig zijn, helemaal wanneer ze voor een groot gedeelte thuiswerken door corona. Maar hoe zorg jij er voor dat je werknemers gemotiveerd blijven? Lees het in deze blog. Want met een gemotiveerd team kun je je onderneming laten groeien!

In 2017 werd er in de verenigde staten een onderzoek gedaan onder 14.500 werknemers, zij werden gevraagd of zij op hun volle kunnen presteerde op de werkvloer.  Een schokkende 85% van de gevraagde werknemers vertelde dat dit niet het geval is. Slechts 15% zei van wel.

Je kunt je natuurlijk voorstellen dat dit getal in deze tijd, waarin iedereen thuis werkt en er weinig collegiaal contact is, dit getal misschien nog wel is toegenomen.

Waarom was 15% wel gemotiveerd?

Werknemers die aangaven wel op hun volledige kunnen te presteren bleken op de volgende punten met elkaar overeen te komen:

  • Het is duidelijk wat er van hen verwacht wordt.
  • Ze hebben de mogelijkheid om vragen te stellen, de werkvloer is een ‘safe zone’.
  • De werknemers hebben vrijheid om naar eigen zinnen te handelen en worden niet beperkt door een hele hoop regels.
  • Ze worden gestimuleerd om creatief te denken en creatieve ideeën en oplossingen worden beloond met bonussen en herkenning.
  • Supervisors en managers zijn betrokken bij de werknemers en geven de werknemers de ruimte om ook hun emotie te tonen.
  • De werknemers zien de resultaten van hun werkzaamheden en zijn betrokken bij de organisaties en haar prestaties.

Zoals je kunt zien is vooral vrijheid erg belangrijk, de werknemers moeten zich veilig voelen en de resultaten van hun werkzaamheden zien.

Zo kun je je werknemers motiveren?

Het belangrijkste is natuurlijk hoe je dit op je eigen organisatie kunt door vertalen om je werknemers te motiveren en de resultaten van je onderneming te verbeteren. Er zijn drie dingen die je kunt doen om je werknemers te motiveren: Bureaucratie verminderen, vertrouwen vergroten en door empathisch te zijn richting werknemers.

Bureaucratie

Door bureaucratisch te leiden beperk je je werknemers in hun kunnen. De hoge mate van standaardisatie lijkt in eerste instantie misschien efficiënt, maar het zorgt ervoor dat werknemers gedemotiveerd raken. De verbinding tussen jou en je werknemers wordt minder en creativiteit wordt de kop ingedrukt. Hierdoor is een bureaucratisch bestuur in je onderneming niet aan te raden wanneer je gemotiveerde werknemers wilt die zich met jouw onderneming ontwikkelen.

Vertrouwen

Vertrouwen werkt twee kanten op, jij moet je werknemers vertrouwen en de vrijheid geven in hun werkzaamheden. Maar je werknemers moeten ook jou vertrouwen als leider van de organisatie. Vertrouwen toon je voornamelijk door te luisteren naar ideeën van werknemers, ze vrijheid geven bij hun werkzaamheden en te belonen voor goede resultaten.

Hierdoor zullen werknemers hun best doen om creatieve oplossingen voor problemen te vinden.

Empathie

Leiders moeten de emoties van werknemers herkennen en reageren hierop. Werknemers de ruimte geven voor persoonlijke ontwikkeling zorgt voor een positieve sfeer op de werkvloer. Het schept een band tussen de werknemers en zorgt hierdoor voor een positievere werkomgeving. Dit resulteert op zijn beurt weer voor betere resultaten van de werknemers.

Groeien met je onderneming

Door een positieve sfeer op de werkvloer te hebben en je werknemers de ruimte te geven om zichzelf te ontwikkelen motiveer je je werknemers ook om harder te werken, loyaal te blijven aan je onderneming en dat extra stapje voor je onderneming te zetten.

Op het moment dat je met plezier naar je werk gaat presteer je ook beter, dus op het moment dat iedereen met plezier naar zijn of haar werk gaat presteert het bedrijf beter! Motiveren van je werknemers is dus de manier om te groeien met je onderneming.

Groei je met je onderneming van start-up naar scale-up, en wil je het ultieme belastingvoordeel behalen, extra advies krijgen over het up-scalen van je onderneming of goedkoop je administratie laten doen? Vraag dan een gratis adviesgesprek aan bij SFAA! Kijk op onze website voor meer informatie! Liever direct iemand spreken? Bel naar +31 20-2610723 .