Werkruimte in de eigen woning
Werkruimte in de eigen woning

Veel ondernemers vragen zich af of de werkkamer in eigen woning als kostenpost opgevoerd kan worden in de boekhouding van de eenmanszaak. De regelgeving daaromheen is erg complex en de belastingdienst heeft er zelfs een heel hulpmiddel voor op de site staan. Meestal is de uitkomst negatief, maar mocht er wel een mogelijkheid zijn, wat levert dat nou eigenlijk op?

In de praktijk zal de beslissingsboom van de belastingdienst, in geval van een positief resultaat, er vaak op uitkomen dat u een bepaald percentage (minimaal 10%) van de woning/huurrecht als zakelijk vermogen op de balans mag zetten en vervolgens datzelfde percentage van de kosten op mag voeren.

Bij een huurwoning zal dat voornamelijk bestaan uit (een percentage van) de huurprijs en de water- en energievoorzieningen. Bij een koopwoning zal dat voornamelijk bestaan uit (een percentage van) de hypotheekrente en de energievoorzieningen.

Het voordeel is daarom vooral te halen bij een werkkamer in de huurwoning, want hypotheekrente is toch al aftrekbaar in de IB-aangifte maar huurbetalingen niet.

Koopwoning

Bij een werkkamer die 10% van de woning beslaat, een energierekening van 200 euro in de maand en een belastingdruk van 42% zal het voordeel ongeveer zijn: 200 x 10% x 42% = € 16,80 per maand. Een voordeel dat je vrijwel zeker grotendeels weer kwijtraakt aan de administrateur door alle extra administratieve rompslomp.

Huurwoning

Bij een huurwoning met een kale huurprijs van 1.000 euro in de maand en verder dezelfde omstandigheden, zal het netto voordeel zijn: 1200 x 10% x 42% = € 50 per maand, wat wellicht wel interessant kan zijn.

Uiteraard is de situatie bij iedereen anders, maar met behulp van bovenstaande voorbeelden kunt u de regelgeving toepassen op uw eigen situatie. Zo zal het bijvoorbeeld bij een koopwoning ook nog uitmaken hoeveel jaarlijks onderhoud er aan het pand uitgegeven wordt. Als het dak vervangen moet worden, kan het zomaar handig zijn als 10% daarvan op de zaak geboekt kan worden.

Heeft u vragen of heeft u hulp nodig bij het berekenen van uw voordeel, neem dan vrijblijvend contact met ons op via info@sfaa.nl of bel ons op 020 26 10 73.

Werkruimte in de eigen woning