poppetje bord licht

Veel bedrijven laten aan het einde van het jaar prognoses maken. Maar waarom zijn prognoses van belang voor uw onderneming? En zeggen deze prognoses nu echt wel iets over uw bedrijf? Het antwoord is helder: ‘Ja, prognoses zijn erg belangrijk’. Om goed te kunnen sturen is het 1 van de belangrijkste tools als ondernemer.

Met prognoses wordt namelijk gekeken naar diverse aspecten van uw onderneming. Met als doel te bepalen welke omzet, kosten, maar vooral welk resultaat er zal worden behaald. Als u gebruik maakt van prognoses heeft u bovendien een benchmark om de werkelijke resultaten in dat jaar aan te toetsen. Want: waarom wijkt de werkelijkheid af van het geprognotiseerde? Is dit verklaarbaar? Wat heeft dit voor consequenties in de rest van het jaar?

Wat maakt een goede prognose?

Het maken van een goede prognose hangt af van diverse aspecten: het type onderneming, de afhankelijkheid van de afnemer, de ontwikkelingen in de markt en de staat van de economie. Een prognose moet kunnen worden onderbouwd en worden toegelicht, zonder marktonderzoek is er dus geen basis voor een goede prognose.

Verschillende type prognoses

Er zijn verschillende type prognoses te maken. Zo kunt u kiezen voor een solvabiliteitsprognose voor 1 jaar (of langer). Hierin ziet u de verwachte gebeurtenissen op factuurdatum gebeuren. U kunt daarnaast ook nog een liquiditeitsprognose laten maken. In de liquiditeitsprognose wordt gekeken naar de werkelijke uitgaven en inkomsten op een bepaald moment. De solvabiliteits- en liquiditeitsprognose kunnen wel wat van elkaar verschillen. Dit komt doordat de ontvangst datum van een factuur of de verzend datum van uw eigen factuur verschillen met de betaling. Immers, als u een factuur binnen krijgt betaald u meestal niet direct, maar 14 of 30 dagen later.

Zelf uw prognose maken

Als u het zelf wilt proberen dan kunt u deze link gebruiken om te zien waar u op moet letten wanneer u prognoses maakt voor uw onderneming. Voor meer professionele hulp staan wij natuurlijk voor u klaar.

Hulp nodig?

SFAA maakt aan de hand van uw financiële administratie en de trends in de markt financiële prognoses. Door het analyseren van de voorafgaande perioden en de branche uitvoerig te bekijken waarin uw bedrijf actief is, zal SFAA in staat zijn om duidelijke prognoses voor u op te stellen. Zo weet u als ondernemer hoe uw organisatie er financieel voor staat in de toekomst.
Mocht u meer informatie willen neem dan vrijblijvend contact met ons op via 020-2610723 of mail uw vraag naar info@sfaa.nl. Wij kijken graag met u mee!

Schermafbeelding 2014-11-04 om 07.27.39